India wil mogelijk kernwapens

NEW DELHI, 18 MAART. De nieuwe Indiase regering gaat onderzoeken of het land kernwapens nodig heeft om de veiligheid van India te verzekeren.

Dat staat in het regeringsprogramma dat de toekomstige premier, Atal Behari Vajpayee, vanochtend in New Delhi presenteerde. De coalitie onder leiding van de nationalistische hindoe-partij BJP sluit niet uit dat India een eigen kernwapen zal introduceren. Aangenomen wordt dat India in staat is op korte termijn zo'n wapen te produceren. In 1974 hield het land een succesvolle ondergrondse kernproef. Opeenvolgende regeringen hebben altijd gesteld dat India zijn nucleaire programma voor vreedzame doeleinden gebruikt.

De nieuwe regering wil dat beleid nu mogelijk veranderen. “Om de veiligheid, de territoriale integriteit en de eenheid van India te verzekeren, zullen wij alle noodzakelijke stappen nemen en alle beschikbare opties afwegen”, aldus het regeerakkoord. India heeft geweigerd het internationale verdrag voor een verbod op kernproeven te ondertekenen. Ook het non-proliferatieverdrag voor kernwapens heeft India niet ondertekend.

India en het buurland Pakistan, die drie oorlogen hebben gevoerd, worden door kernwapenexperts 'drempellanden' genoemd, gezien de aanwezige kennis over de productie van het wapen. Behalve over Pakistan maakt New Delhi zich zorgen over het kernwapenarsenaal van buurland China, waarmee het in 1962 in oorlog was. India is bezig met de ontwikkeling van raketten voor lange en middellange afstand, die kunnen worden voorzien van kernkoppen, aldus militaire analisten. Vajpayee kondigde vanochtend aan dat er een een nationale veiligheidsraad wordt gevormd die de “militaire, economische en politieke bedreigingen tegen de natie” zal gaan analyseren. Deze raad zal ook de nieuwe defensiestrategie bepalen.

De politieke agenda van de BJP-coalitie maakt geen melding van de bouw van een hindoe-tempel in de plaats Ayodhya. Op die plek vernielden BJP-aanhangers in 1992 een moskee omdat de hindoe-god Ram juist daar zou zijn geboren. In de rellen die daarop tussen hindoes en moslims volgden, werden enkele duizenden mensen gedood. De BJP heeft altijd gesteld dat er een Ram-tempel moet worden gebouwd, maar heeft het onderwerp buiten het regeerakkoord gehouden uit angst coalitiegenoten voor het hoofd te stoten. “Wij zullen het secularisme waarlijk uitoefenen, in de Indiase traditie”, zo staat in het regeringsprogramma. “Wij streven naar een geciviliseerde, humane en rechtvaardige burgerlijke orde die niet discrimineert op basis van kaste, religie, ras, kleur of geslacht.”

De 71-jarige Vajpayee wordt morgen door president Narayanan beëdigd. In 1996 werd zijn minderheidsregering binnen 13 dagen weggestemd door het parlement.

    • Rob Schoof