EU-economen gaan financieel toezicht volgen

ROTTERDAM, 18 MAART. In navolging van de Verenigde Staten zal een groep van Europese economen het toezichtbeleid op financiële instellingen kritisch gaan volgen. Dit heeft de groep, het European Shadow Financial Regulatory Committee (ESFRC), vanmorgen bekendgemaakt.

Het ESFRC zal het toezichtsbeleid op financiële instellingen evalueren, zoals dat wordt bepaald door EU-richtlijnen, nationale wetgeving en aanbevelingen van internationale fora zoals het Bazelse Comité van de Bank voor Internationale Betalingen en de Groep van 30. Het toezicht op financiële instellingen bevindt zich de laatste tijd in een stroomversnelling, dor onder meer het samensmelten van banken en verzekeraars, complexe marktrisico's en kredietrisico's bij banken, de opkomst van non-bancaire electronische betalingsstromen en internationale financiële crises. Het ESFRC bestaat uit economen uit elf Europese landen, wordt voorgezeten door H. Benink van de Universiteit Maastricht.