DSM schenkt Bonnenfanten een miljoen gulden

MAASTRICHT, 18 MAART. Het chemieconcern DSM heeft vandaag het Bonnefantenmuseum in Maastricht een miljoen gulden geschonken voor het verder opbouwen van een 20ste-eeuwse collectie Limburgse kunst. Het bedrag is beschikbaar gesteld in het kader van het honderdjarig bestaan van het bedrijf in het jaar 2002.

De toekomstige kunstcollectie Limburg moet een representatief beeld geven van de beeldende kunst in Limburg van 1900 tot 1975. Limburgse kunst uit die tijd kenmerkt zich vooral door religieuze en Franse aspecten. Na 1975 wordt het “onzinnig”, aldus museumwoordvoerder Ton Quik, “om nog over specifiek Limburgse kunst te spreken, want toen gingen de grenzen wijd open.”

In de jaren vijftig en zestig kocht het museum helemaal geen kunst uit de provincie. De Stichting Limburgs Kunstbezit, die enkele honderden bezit en die aan het museum zal overdragen, vulde destijds deze leemte op. Dezelfde stichting redde onder meer de zestien schilderingen van De Kruiswegstatie van Aad de Haas. De museale hiaten wil het museum nu gericht opvullen. Daarbij wordt onder anderen gedacht aan relatief onbekende kunstenaars als Edmond Belle-froid, Frans Nols en Henri Jonas. Aangezien het bestaande bezit wordt opgeschoond, zal de specifieke collectie niet veel groter worden dan de huidige zeshonderd werken.

In het jaar 2002 wordt de provinciale collectie tentoongesteld en begeleid door een catalogus. Voor het gehele project trekt het museum een aparte conservator aan. In de catalogus wil het Bonnefantenmuseum ook de verzamelingen van andere Limburgse musea betrekken, zodat het kwalitatief beste overzicht kan worden gepresenteerd.

Overigens besluit de provincie Limburg begin volgende maand officieel of er nog een miljoen gulden extra voor exploitatie naar het museum gaat.