Cambodjaanse prins opnieuw veroordeeld

PHNOM PENH, 18 MAART. Een rechtbank in Phnom Penh heeft de afgezette Cambodjaanse co-premier, prins Ranariddh Sihanouk, vanochtend bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar wegens samenzwering met de Rode Khmer. Ook moet hij ruim 50 miljoen dollar aan schadevergoeding betalen. Eerder deze maand werd Ranariddh al veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar wegens wapensmokkel.

Ranariddh ontvluchtte vorig jaar juli Cambodja, een dag voordat zijn politieke aartsrivaal Hun Sen gewapenerhand alle macht naar zich toe trok. 'Eerste' premier Ranariddh en 'tweede' premier Hun Sen vormden een wankele regeringscoalitie na de verkiezingen in Cambodja, in 1993 onder auspiciën van de Verenigde Naties.

De veroordeling van Ranariddh komt niet als een verrassing. Waarnemers beschouwen het 'showproces' tegen hem als onderdeel van Hun Sens strategie om de positie van zijn uitgeweken tegenstander zo veel mogelijk te ondermijnen in de aanloop naar de volgende verkiezingen in juli. Om die verkiezingen zo eerlijk mogelijk te doen verlopen, heeft Japan een vredesplan opgesteld, dat er in voorziet dat Ranaridhh na zijn veroordeling amnestie krijgt van zijn vader, de thans in Peking wonende Cambodjaanse koning Norodom Sihanouk. Dat zou de weg effenen voor de terugkeer van Ranariddh naar Cambodja, zodat hij zich actief kan bemoeien met de verkiezingscampagne van zijn partij.

Maar of dat scenario kans van slagen heeft, is twijfelachtig. Hun Sen is er alles aan gelegen om Ranariddh zo lang mogelijk uit Cambodja weg te houden. Koning Norodom Sihanouk, die geen speelbal wil worden in de machtsstrijd, heeft vanochtend laten weten dat hij pas amnestie wil geven als beide co-premiers daarom schriftelijk verzoeken. Dat geeft Hun Sen de kans zijn vertragingstaktiek voort te zetten. Hij heeft al gezegd dat Ranariddh publiekelijk schuld moet bekennen voor zijn samenwerking met de Rode Khmer. Zelf wil Hun Sen tot begin mei niet meer in de openbaarheid verschijnen: hij rouwt om zijn onlangs overleden moeder.(AFP,AP)