Bonn contra EU inzake luchtvaart

BRUSSEL, 18 MAART. De Duitse minister van verkeer Matthias Wissmann heeft zich gisteren in Brussel fel gekeerd tegen de Europese Commissie, die stappen wil ondernemen tegen EU-staten die op eigen houtje bilaterale luchtvaartakkoorden met de Verenigde Staten sluiten. De Europese Commissie wil niettemin voet bij stuk houden, zo deelde een woordvoerder gisteren mee.

De Commissie vindt dat zulke bilaterale overeenkomsten concurrentievervalsend werken en dat de EU beter af is met akkoorden met de VS die voor alle EU-leden gelden. Mede dank zij zulke bilaterale akkoorden konden Europese luchtvaartmaatschappijen vergaande samenwerkingsverbanden aangaan met Amerikaanse vliegmaatschappijen. Een van die verbanden is dat tussen Lufthansa, United Airlines en het Scandinavische SAS.

Volgens Wissmann zijn zulke akkoorden juist hoogst profijtelijk en hebben ze al tot winsten van miljarden marken geleid. “Het doel van de luchtvaartbetrekkingen tussen de Europese staten en de Verenigde Staten dient de versterking te zijn van het concurrentievermogen van Europese ondernemingen”, zo stelde Wissmann gisteren tijdens een ontmoeting met zijn EU-collega's van verkeer en Eurocommissaris voor Transportzaken Neil Kinnock.

De acht landen waartegen de EU vooralsnog stappen wil ondernemen zijn: Duitsland, Engeland, Oostenrijk, België, Luxemburg, Denemarken, Finland en Zweden.