Beurs daalt na winstnemingen van beleggers

AMSTERDAM, 18 MAART. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs zijn vanochtend gedaald als gevolg van winstnemingen van beleggers. Beursgraadmeter AEX-index zakte door de grens van 1100 punten en kwam aan het einde van de ochtend uit op 1096,10 punten, een verlies van 23 punten.

AMSTERDAM Het Damrak trok zich weinig aan van het slotrecord op Wall Street en een zich herstellende dollar. Ook andere beurzen in de wereld gaven een weinig spectaculair beeld te zien, met uitzondering van Londen. De koerstijging in The City had een nationale oorzaak. Londen profiteerde van berichten over een afzwakkende inflatie in Engeland.

Het enige grote fonds in Amsterdam dat op winst bleef staan was Elsevier. De uitgever boekte een bescheiden winst van drie dubbeltjes op 33,50 gulden. Grootste verliezer was Philips dat 4,80 moest inleveren op 145,10. Dat betekende een verlaging van het koerspeil met 3,2 procent. Maar ook in Philips bleven de omzetten relatief klein. Dochter Polygram werd in de daling meegesleurd en verloor vijf gulden op 109 gulden.

Akzo daalde 3,10 naar 435,70 gulden en ASM Lithography verloor 3,30 op 195,70 gulden. Heineken leverde 4,50 in op 454 gulden en KLM 2,20 op 86,70 gulden. Ook Wolters Kluwer verloor koershoogte. Het uitgeversfonds stond aan het einde van de ochtend genoteerd op 295,20 gulden, een verlies van 3,40 gulden.

Bij de kleinere aandelenwaarden was de invloed van bedrijfsnieuws merkbaar. Van Dorp, uit de rode cijfers geraakt, steeg 5,90 op 40,30 gulden. Uitzender Content Beheer, die de interesse heeft getrokken van het Amerikaanse Interim, ging 6,90 omhoog naar 64,70 gulden.

Computerfabrikant Tulip, die gisteren een verlies bekend maakte steeg drie dubbeltjes naar acht gulden.

Met argwaan kijken beleggers aan tegen Twentsche Kabel. De kabelproducent, een reeks van jaren een stugge groeier, heeft vorig jaar flink tegenwind gekregen. De koers ging vanochtend 1,30 omlaag naar 85 gulden.

NEW YORK Op de effectenbeurs in New York is het Dow Jones-gemiddelde gisteren voor de tweede achtereenvolgende dag gesloten op een recordniveau. Het koersgemiddelde liet een stijging aantekenen van 31,14 punten (0,35 procent) tot 8749,99.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot flink lager. De Nikkei-index daalde met 377,52 punten (2,2 procent) tot 16.619,68.