Belang ABN Amro in Thailand

ROTTERDAM, 18 MAART. ABN Amro Bank neemt een belang van 75 procent in Bank of Asia, de op tien na grootste bank in Thailand. Met deze acquisitie is een bedrag gemoeid van tenminste 7,5 miljard baht (380 miljoen gulden).

De Nederlandse bank verwerft het belang door in te schrijven op een uitgifte van nieuwe aandelen van Bank of Asia die het aandelenkapitaal zal verviervoudigen. Omdat het door de financiële crisis in Thailand moeilijk is de waarde te bepalen, is afgesproken de definitieve prijs pas vast te stellen in 2000, op basis van de netto vermogenswaarde van Bank of Asia eind 1999. ABN Amro betaalt alvast een eerste termijn van 7,5 miljard baht.

“We willen niet als aasgieren optreden. Deze bank is nu in handen van verschillende families, die, als de zaken goed gaan, een hele redelijke prijs tegemoet kunnen zien”, aldus bestuurder M. Drabbe van ABN Amro in een toelichting vanochtend.

ABN Amro is enkele maanden met Bank of Asia in gesprek geweest. Het gaat bij de nu gesloten overeenkomst om een intentieverklaring want er volgt nog een boekenonderzoek. Ook moet er nog goedkeuring komen van de aandeelhouders van de Thaise bank en de autoriteiten in Thailand en Nederland. “Door de crisis in Azië zijn overnames in dit deel van de wereld, ons zogeheten strategische kerngebied, voor het eerst mogelijk geworden”, aldus Drabbe.

Bank of Asia is opgericht in 1939 en had eind vorig jaar een balanstotaal van circa 8 miljard gulden en over 1997 werd een verlies van 22 miljoen geboekt. De elfde bank van Thailand heeft een net van 110 kantoren met in totaal 2300 werknemers. “We hebben ook naar de grootste banken gekeken, maar dat ketste af door de aandeelhouders. De banken tussen de vierde en de elfde plaats vonden we minder mooi.”