Bart en z'n netwerk zijn welkom binnen het publieke bestel

Staatssecretaris Nuis is akkoord met de komst per 1 september van BNN als nieuwe zendgemachtigde in het omroepbestel.

ROTTERDAM, 18 MAART. TROS-voorzitter Karel van Doodewaerd vergelijkt de kleine brutale omroepdirecteur Bart de Graaff voor het gemak al met TROS-grondlegger Joop Landré. “Die had ook zo'n Calimero-act waarmee hij zich heeft binnengevochten in het bestel. De Graaff herhaalt dat nu.” Van Doodewaerd staat al met open armen klaar om de rebellenclub van Veronica-presentator De Graaff bij de publieke omroep te verwelkomen.

Van Doodewaerds coulantie is opmerkelijk. Het feit dat een gezichtbepalende presentator van een commerciële omroep tegelijkertijd een belangrijke functie bij een publieke club gaat bekleden, is een unicum in Hilversum.

Het enthousiasme heeft een reden. De advertentiemarkt vraagt om jongere kijkers en juist om hén zit de publieke omroep behoorlijk verlegen. De Graaff daarentegen, heeft de jongeren achter zich. In bijna een jaar tijd verzamelde hij meer dan 60.000 jeugdige sympatisanten - de drempel voor toetreding tot de publieke omroep. Van Doodewaerd: “Hij is een talent dat wij goed kunnen gebruiken.”

Ook Veronica lijkt geen roet in het eten te gooien. Ondanks eerdere uitlatingen van programmadirecteur Unico Glorie in deze krant, dat het “natuurlijk niet zo kan zijn dat Bart een prominent gezicht wordt bij (het publieke) BNN”. Inmiddels is er duidelijkheid, zo zegt een woordvoerder van Veronica. “Als hij bij ons een quiz presenteert, zal hij dat niet bij de publieke omroep mogen doen.”

Daarmee komt 1 september wel heel dichtbij voor BNN. Vanaf die dag zullen De Graaff en de zijnen jaarlijks driehonderd uur radio en de 65 uur televisie moeten gaan maken. In 2000 zal de omroep bovendien 150.000 leden moeten hebben om de aspirant-status om te zetten in een C-status.

“Het heeft ons overvallen”, zegt vice-voorzitter BNN Gerard Timmer. Op de BNN-burelen had men pas over twee weken een reactie van Nuis verwacht. Bart de Graaff ligt voor een routine-controle na zijn niertransplantatie in het ziekenhuis en de persvoorlichter verblijft in het buitenland.

BNN mag naar verluidt begonnen zijn als grap, inmiddels heeft de ernst toegeslagen. “We willen af van Bart's News Network, de oorspronkelijke betekenis van BNN. Die letters dekken de lading niet meer zo goed”, zegt Timmer. “Vooral omdat BNN de titel was van een programma bij Veronica. Maar ook, omdat we bij de publieke omroep vanuit een heel andere invalshoek te werk gaan. We vergeten Bart's News Network en gaan BNN maken. Tot 1 september noemen we ons 'Bijna Nederlands Nieuwste'.”