Zandstorm verlamt Midden-Oosten

NICOSIA, 17 MAART. Het grootste deel van de landen van het Midden-Oosten is gisteren wakker geworden in een dikke gele mist die het resultaat was van een zandstorm uit Noord-Afrika.

Door de storm werd het luchtverkeer in het Midden-Oosten ernstig gehinderd, wat onder andere de aankomst van de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, 18 uur vertraagde. In diverse landen, waaronder Syrië, Libanon, Israel en Egypte, gingen de luchthavens tijdelijk dicht. In Egypte vielen als gevolg van de storm zeven doden, waarvan zes op wegen door de woestijn.

Dergelijke stormen (qamsine, dat wil zeggen vijftig in het Arabisch) doen zich elk jaar in de lente voor, en kunnen al met al vijftig dagen duren - vandaar hun naam. Deze storm was een zeer zwaar exemplaar.

In Beiroet was het zicht nog geen honderd meter, en de meeste Libanezen bleven binnen om windstoten met zand en bruine regen te vermijden. Het reuzenrad, dat al 17 jaar aan de zee prijkte en zelfs de burgeroorlog had overleefd, werd omvergeblazen.

Ook het gewoonlijk zonnige Cyprus baadde in bruine zandwolken. “Dagen als deze krijgen we maar eens in de twee of drie jaar”, aldus de Cyprische meteorologische dienst. (Reuters, AFP)