Wolfgang Clement; Voortvarend en snel

BONN, 17 MAART. De Duitse serie 'Dallas in Düsseldorf' is afgelopen. Na een slepende strijd, komt er in Noordrijn-Westfalen eindelijk een wisseling van de wacht. De grijzende patriarch Johannes Rau (67) draagt na bijna twintig jaar nog voor de zomer zijn functie van minister-president over aan zijn kroonprins Wolfgang Clement (57).

De ontknoping van het koningsdrama aan de Rijn betekent winst voor Gerhard Schröder. De populaire kandidaat voor de SPD, die het bij de landelijke verkiezingen in de herfst tegen bondskanselier Helmut Kohl opneemt, heeft zijn vriend Clement in het Roergebied hard nodig.

Het handelt zich bij de machtswisseling in Noordrijn-Westfalen immers allang niet meer om de persoon van Rau, maar om de macht binnen de SPD. In de partijcentrale in Bonn valt te beluisteren, dat niemand anders achter het aftreden zit dan Bodo Hombach. Deze voormalige Preussag-ondernemer is de grote strateeg achter de verkiezingscampagne van de 53-jarige Schröder. De 'Blair-achtige' campagne met de mediagenieke Schröder levert de SPD wekelijks winst op in de peilingen. Volgens het jongste onderzoek van ZDF behaalt de SPD een meerderheid van 51 procent, de CDU/CSU boekt een schamele 30 procent.

Hoe onbetrouwbaar peilingen ook mogen zijn, Gerhard Schröder is na zijn recente verkiezingsoverwinning in Nedersaksen de meest geliefde politicus in Duitsland. Zijn grootste probleem is zijn eigen partij, die hij achter zijn moderniseringsideeën moet zien te scharen. Daarbij kan Wolfgang Clement, de voortvarende en dynamische minister van Economische Zaken, hem goed helpen. Beiden vertegenwoordigen de pragmatische en gematigde minderheidsvleugel in de SPD. Clement gaat ook graag de strijd aan met de Groenen in de coalitie, die proberen het bruinkolenproject Garzweiler II tegen te houden. Wolfgang Clement is niet afkerig van ondernemers en de vrije markt. Hij wil vechten voor deze miljardeninvestering en de tienduizenden banen, die ermee gemoeid zijn.

Met Clement als premier van Noordrijn-Westfalen, is Schröder verzekerd van steun uit de 'Kohlenpott'. In het Roergebied zit de traditioneel sterkste basis van de sociaal-democraten die onder leiding van Rau met de linkse partijvoorzitter Oskar Lafontaine sympathiseren. Clement zal deze aanhang duidelijk maken dat de SPD voor sociale rechtvaardigheid is, maar dat moderniseren en aanpassingen onontkoombaar zijn. Dat was ook Schröders boodschap zondag voor partijgenoten in het Oostduitse Maagdenburg. Enkele hervormingen van Kohl worden teruggedraaid, beloofde hij. Maar Schröder waarschuwde de basis alvast voor “overdreven en onbetaalbare wensen”.

    • Michèle de Waard