Witte Huis geeft vijftien brieven van Willey vrij

Clinton heeft gisteren “verbijsterd en teleurgesteld” gereageerd op het relaas van Willey, dat zondagavond op de Amerikaanse televisie werd uitgezonden. Volgens hem was er niets onbehoorlijks gebeurd.

De brieven beslaan de periode van 3 mei 1993 - toen Willey de president een briefje stuurde bij een stropdas die ze hem cadeau gaf - tot 13 november 1996 - toen zij de president feliciteerde met zijn herverkiezing. Clinton schreef vijf keer terug. Kopieën van Clintons antwoorden zijn bijgevoegd.

Ook belde Willey de president sinds het incident verscheidene keren op, zo blijkt uit gegevens die het Witte Huis gisteren openbaar maakte. Zo probeerde ze Clinton twee dagen na de bewuste 29ste november aan de lijn te krijgen. “Ze belde vanmorgen op en zei dat u haar elk moment kunt bellen”, aldus een boodschap aan Clinton van het hoofd Oval Office Operations, Nancy Hernreich.

Willey spreekt in sommige brieven de wens uit een vaste baan te krijgen, zoals een ambassadeurschap, of een functie in Clintons campagne voor de presidentsverkiezingen van 1996.

Minder dan een maand nadat de ongewenste intimiteiten in het Witte Huis zouden hebben plaatsgehad, schreef Willey in een brief (20 december 1993): “Na dit bitterzoete jaar zal mijn eerste voornemen voor 1994 zijn het zoeken van een betekenisvolle baan. Ik hoop dat ik die hier kan krijgen.” Ze wenste de president een “fantastische kerst”.

Op 18 oktober 1994, bijna elf maanden na het incident, schreef Willey aan Clinton: “Bedankt dat u zoveel tijd vrijmaakt om met me te spreken.”

En ze vervolgde de mededeling dat ze met verscheidene functionarissen had gesproken en dat ze hoopte een onderhoud te krijgen met de chef-staf van het Witte Huis, Leon Panetta. “Ik zou graag in aanmerking komen voor een ambassadeurschap of een positie in een ambassade in het buitenland”, schreef ze .

In een brief van 11 november 1994 verwijst Willey naar zichzelf als Clintons “number one fan”.

De laatste brief die is vrijgegeven is er een van november vorig jaar. Daarin vraagt Willey aan een medewerker van Clinton of ze een uitnodiging voor de kerstviering in het Witte Huis kan krijgen.

Clintons antwoorden waren hartelijk en persoonlijk. Hij schreef haar dat hij een foto die zij hem had gestuurd, had ingelijst en een plaats had gegeven in zijn kantoor, het Oval Office. (Reuter, AP)