Wijers woedend over actievoerders bij privé-adres

DEN HAAG, 17 MAART. De milieuorganisatie Greenpeace heeft vandaag de woede van minister Wijers (Economische Zaken) gewekt met een actie op zijn privé-adres.

Leden van Greenpeace meldden zich vanmorgen vroeg bij het huis van de minister in Utrecht met het aanbod vier zonnepanelen op zijn dak te installeren. Wijers zou op die manier een positieve bijdrage leveren aan het gebruik van zonne-energie in privé-huishoudens, stelde Greenpeace. De minister weigerde mee te werken.

In de loop van de dag liet Wijers in een reactie weten grote bezwaren te hebben tegen de actie op zijn privé-adres. “Het is in Nederland een goed gebruik om een stringente scheiding te hanteren tussen mijn functie als minister en mijn privé-situatie. Ik vind dat die code ernstig is geschonden.”

Wijers vindt dat hij actiegroepen de afgelopen jaren voldoende kans heeft gegeven op zijn departement actie te voeren. Hij begrijpt daarom niet waarom Greenpeace vanochtend “zijn gezinsleven moest ontwrichten”.

Twee maanden geleden werd het gezin van Wijers ook al geconfronteerd met actievoerders. Taxichauffeurs verzamelden zich toen 's avonds toeterend voor Wijers' huis om te protesteren tegen de liberalisering van het taxi-vervoer.

Actievoeren bij politici thuis is ongebruikelijk in Nederland maar geen novum. In 1982 werd de tuin van de toenmalige minister Van der Louw omgeploegd door jongeren die protesteerden tegen de plannen van de minister om jeugdige werklozen te werk te stellen. In 1991 werd de achtergevel van het het huis van staatssecretaris van Justitie Kosto beschadigd door een bomaanslag. De actiegroep Rara zei hiermee te protesteren tegen het asielbeleid.

Greenpeace besloot tot de actie van vanmorgen omdat zonnepanelen voor gemiddelde huishoudens nauwelijks betaalbaar zouden zijn. Om die reden vindt de organisatie overheidssteun noodzakelijk.

De actie van Greenpeace en de reactie van Wijers vestigen opnieuw de aandacht op de verhouding tussen werk en privéleven van politici. De laatste keer dat de aandacht hierop werd gevestigd was toevallig ook door toedoen van Wijers, drie maanden geleden. De minister meldde zich toen af voor een vergadering met de Tweede Kamer omdat hij de verjaardag van zijn dochtertje niet wilde missen.