Voorlopig fiat fusie accountants

BRUSSEL, 17 MAART. De Europese Commissie heeft geen formele bezwaren tegen de fusie van de accountants- en adviesbureaus Coopers & Lybrand en Price Waterhouse. De deskundigen van de lidstaten van de Europese Unie krijgen echter het laatste woord voordat het licht op

groen kan.

De woordvoerder van Europees commissaris Van Miert (concurrentiezaken) zei dat Brussel binnen enkele maanden zijn definitieve oordeel zal vellen. Maar de Europese Commissie voorziet op dit ogenblik niet dat de partners in spe op de Europese markt een onaanvaardbare monopoliepositie krijgen door de fusie. De vier andere grote accountantsbureaus zijn in staat voldoende tegenwicht te bieden, oordelen de diensten van Van Miert.

De Amerikaanse mededigingsautoriteiten gaven afgelopen donderdag al een akkoordverklaring af. Coopers & Lybrand en Price Waterhoudse verwachtten vorige week nog wel wat bedenkingen van Brussel, maar waren optimistisch over de uiteindelijke afloop. Dat optimisme lijkt nu gerechtvaardigd.

September vorig jaar maakten de twee accountants- en adviesbureaus hun fusieplannen openbaar. Een paar weken later volgden Ernst & Young en KPMG, de nummers twee en drie op de wereldranglijst van bureaus op het gebied van managementadvies en accountancy. Die fusie strandde mede door bezwaren van de concurrentie-autoriteiten tegen een overheersende marktpositie in diverse landen. (ANP)