Volkenkundige musea vormen aankoopfonds

AMSTERDAM, 17 MAART. Acht volkenkundige musea in Nederland hebben een gezamenlijk aankoopfonds gevormd. Ze hopen dat ze daardoor werken kunnen bemachtigen die voor de individuele musea onbereikbaar zijn.

De acht musea zullen elk een deel van hun eigen aankoopbudget inleveren voor het gezamenlijk fonds. Dat krijgt een jaarbudget van drie ton. De musea zelf dragen jaarlijks 125.000 gulden bij, de rest komt van het ministerie van OCW. Het is voor het eerst dat musea op deze wijze samenwerken.

De Mondriaan Stichting in Amsterdam neemt het beheer van het Volkenkundig Aankoopfonds op zich. De Mondriaan Stichting beheert nu al de fondsen voor museale aankopen op het gebied van moderne kunst en vormgeving. Ze pleit al enige tijd voor een groot museaal aankopenfonds voor alle museale collectiegebieden. De betrokken musea zijn: het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden, het Tropenmuseum in Amsterdam, het Museum voor Volkenkunde in Rotterdam, het Museon in Den Haag, het Volkenkundig Museum Gerardus van der Leeuw in Groningen, het Afrika Museum in Berg en Dal, het Volkenkundig Museum Nusantara in Delft en het Nijmeegs Volkenkundig Museum. (ANP)