Vlag moet weg uit parlement Canada

OTTAWA, 17 MAART. De nationale vlag van Canada mag niet meer worden getoond in het federale parlement in Ottawa. Dat heeft de voorzitter van het parlement, Gilbert Parent, gisteren bepaald. Daarmee koos Parent de zijde van Franstalige separatisten uit Québec, die van mening zijn dat de aanwezigheid van de vlag in strijd is met de vrijheid van meningsuiting.

Het steekspel om de vlag begon in februari, toen leden van de Reform Party - die voorstander is van één, ongedeeld Canada - in het parlement met vlaggen begonnen te wapperen om een lid van het Bloc Québecois te overstemmen. De separatisten hadden zich de woede van de Reform Party op de hals gehaald door zich erover te beklagen dat er op de Olympische Winterspelen van Nagano te veel Canadese vlaggen waren. Deze zouden zijn gebruikt, aldus het Bloc Québecois, om voorstanders van een opdeling van Canada te intimideren. De laatste weken droegen parlementariërs van de Reform Party dassen met de nationale vlag om de separatisten te irriteren. Een aantal van hen schafte zelfs een auto aan in de nationale kleuren rood en wit.

Leden van de Hervormingspartij reageerden gisteren teleurgesteld op de uitspraak van de voorzitter. “Wij zijn van mening dat het volstrekt toelaatbaar is voor een Canadese parlementariër om een Canadese vlag op zijn bureau te zetten zolang dat de orde niet verstoort”, aldus de leider van de partij, Preston Manning. De partij wil dat het parlement zich in een stemming over het verbod uitspreekt. Veel Canadezen voelen zich betrokken bij de ruzie over de vlag. Volgens een woordvoerder van het parlement staat de telefoon roodgloeiend en spuwt de faxmachine het ene na het andere commentaar uit. (Reuters)