Verzekeraars stuwen index tot nieuwe hoogten

AMSTERDAM, 17 MAART. Koersstijgingen van ruim drie procent van de verzekeraars Aegon en Fortis Amev hebben de graadmeter voor de beursstemming vanochtend opnieuw naar recordhoogte geduwd. De AEX-index kwam vroeg in de middag uit op 1125,25 punten, een stijging van 8,42 punten.

AMSTERDAM Aegon boekte vanochtend 8,80 gulden koerswinst op 264,80 gulden, aangewakkerd door positief bedrijfsnieuws. Dochterbedrijf FGH maakte vanochtend een stijging van de nettowinst met 6,7 procent bekend, tot 90,2 miljoen gulden. De hypotheekbank liet verder weten dat de vorig jaar aangekondigde overname door de Bayerische Vereinsbank voor 700 miljoen gulden bijna rond is.

Tevens bleek vanochtend dat de meeste analisten verwachten dat Aegons eigen winstprognose voor 1997 (een stijging van 36 procent naar 2,1 miljard gulden) juist is. Aegon maakt de resultaten overmorgen bekend.

Fortis profiteerde mee van de interesse in verzekeringsaandelen en steeg met 4,30 naar 127,80 gulden. Een andere sterke stijger was Randstad. De koers van deze uitzendorganisatie steeg 2,30 gulden naar 94,70 gulden.

Op de lokale markt bleek Cap Gemini opnieuw zeer gewild. Het aandeel van de automatiseerder klom naar maximaal 136,30 gulden, een winst van 11,80. De koers is daarmee bijna verdubbeld sinds begin januari, toen de stukken nog voor 69,20 gulden van de hand gingen. Het fonds stuwde de Midkap-index op met 1,35 procent (22,46 punten) naar 1680,79 punten.

Een van de verliezers was vanochtend Koninklijke Olie, dat zijn koers zag teruglopen onder druk van de lage olieprijs.

Op de olietermijnmarkt in New York daalden de prijzen gisteren naar een dieptepunt. De notering van ruwe olie voor levering in april sloot 0,77 dollar lager op 13,29 dollar per vat (159 liter). Dat is het laagste peil in bijna tien jaar. Vanochtend bedroeg het koersverlies van Koninklijke Olie vier dubbeltjes op 113,20 gulden.

Grootste verliezer was vanochtend computerfabrikant Tulip, die een zwaar verlies bekendmaakte en op de rand van de afgrond lijkt te staan. Het aandeel, dat toch al weinig waard is, verloor vanochtend nog eens negen dubbeltjes en kwam daarmee uit op acht gulden.

NEW YORK Wall Street pakte gisteren de stijgende lijn weer op. Het Dow Jones-gemiddelde klom met 116,33 punten (1,34 procent) naar 8718,85. Daarmee werd het recordslot van vorige week woensdag ruimschoots overtroffen.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio was hoger. De Nikkei-index van 225 fondsen ging met 136,06 punten omhoog tot 16.997,20.