Veronica toont geweld fans; Voetbalbond protesteert tegen tv-serie

ROTTERDAM, 17 MAART. Het sectiebestuur betaald voetbal van de KNVB heeft de omroep Veronica gevraagd de uitzending van een serie programma's over voetbalgeweld te “heroverwegen”.

De achtdelige serie 'De harde kern', waarvan gisteren de eerste aflevering werd uitgezonden, brengt het imago van het betaald voetbal ernstige schade toe, zo schrijft voorzitter H. Kesler in een brief aan de omroep. Veronica weigert het programma van het scherm te halen. Het programma van journalist B. van Hout schetst een beeld van de motieven van gewelddadige supporters van acht voetbalclubs.

De voetbalbond kwam vorige week in actie nadat de bond bij geruchte had vernomen dat gewelddadige supporters betaald zouden zijn om verklaringen op de televisie af te leggen. Ook zou een cameraman in het water zijn gegooid en zouden medewerkers van het productiebedrijf The Storms Factory van P. Storms zijn bedreigd. Volgens de KNVB is hiermee afdoende bevestigd dat de reportage gaat over lieden die een crimineel gedrag vertonen. “Hiermee wordt onnodige olie op het vuur gegooid en oude wonden opengehaald”, aldus de brief.

Producent Storms vindt dat de KNVB zich niet moet bemoeien met de inhoud van jounalistieke programma's. “Het imago van het voetbal wordt geschaad doordat supporters geweld gebruiken, niet doordat een journalist besluit daar aandacht aan te besteden.” Ook Van Hout legt het verwijt van de KNVB naast zich neer. “Het programma gaat niet over voetbal. De bottom line is dat deze mensen hoe dan ook geweld willen gebruiken om, zoals ze zeggen, hun adrenaline kwijt te raken. Voetbal is daarvoor slechts een alibi. Het had ook fierljeppen kunnen zijn.”

Van Hout, Storms en Veronica ontkennen dat supporters zijn betaald om aan de uitzendingen mee te werken. Wel bevestigt Van Hout dat de televisieploeg is bedreigd. “Pistolen werden getrokken en geweren doorgeladen. Er is in de lucht geschoten. Ik heb een keer een pistool in mijn zij gekregen van iemand die glimlachend vroeg of we elkaar toch wel goed begrepen. Maar als echt bedreigend heb ik dat niet ervaren.” Volgens Van Hout is bewust afgezien van het filmen van gewelddadigheden die door de aanwezigheid van camera's werden uitgelokt.

Volgens een woordvoerder van de KNVB “wil Veronica over de rug van het voetbal heen lekker scoren”. De directeur betaald voetbal, A. van Eijden, heeft gisteren met de Veronica-directie over de uitzending overleg gevoerd. Na het zien van een videoband van de eerste uitzending liet Van Eijden Veronica weten dat hij erger had verwacht. Een afschrift van de protestbrief is verstuurd naar de clubs.