Verdere groei verwacht; Winst Van Leer met 26 pct omhoog

AMSTELVEEN, 17 MAART. Verpakkingsfabrikant Van Leer heeft zijn nettowinst vorig jaar met ruim 26 procent verhoogd tot 122,3 miljoen gulden. De omzet nam met 13,7 procent toe tot 4,75 miljard gulden.

De directie van Van Leer verwacht de komende jaren verdere groei van de nettowinst, mits haar belangrijkste markten (West-Europa, de VS en Zuid-Amerika) gevrijwaard blijven van economische recessie. Dat heeft zij vanochtend bekendgemaakt bij de presentatie van de resultaten over 1997.

De winst per aandeel steeg van 3,22 gulden (een gewogen gemiddelde) naar 3,73 gulden. Van Leer wil het dividend verhogen van een gulden over 1996 tot 1,25 gulden per aandeel nu. Als interimdividend is al een kwartje uitgekeerd.

In reactie op de publicatie van de cijfers liep de koers van Van Leer op de Amsterdamse effectenbeurs op naar 54 gulden rond het middaguur. Het fonds sloot gisteren op 51,20 gulden.

Hogere volumes en valutavoordelen hadden met respectievelijk 8,1 en 7,3 procent een belangrijk aandeel in de groei van de verpakkingsmultinational. Overnemingen en nieuw opgezette bedrijven voegden 2,8 procent toe aan de omzet. Lagere grondstofprijzen en een gewijzigde productensamenstelling drukten de verkopen daarentegen met 4,5 procent.

In Polen kocht de verpakkingsfabrikant de resterende aandelen in Silesia en nam tevens een belang in de Hongaarse marktleider Dunadob. Ook in Azië was Van Leer kooplustig. Daar lijfde het de Thaise Uniflex Packaging Company in, een fabriek voor flexibele verpakkingen. De fabrieken voor stalen vaten op de Filippijnen en in Belize (Midden-Amerika) zijn inmiddels operationeel. De bouw van een zelfde fabriek in Japan ligt op schema en zal begin 1999 in gebruik worden genomen.

Het bedrijfsresultaat steeg minder sterk dan de winst, met 14 procent tot 256,7 miljoen gulden. Een buitengewone bate door vrijval van (latente) belastingen ter grootte van 72 miljoen gulden viel weg tegen 74 miljoen aan buitengewone lasten voor reorganisaties, afschrijvingen en voorzieningen voor de millenniumovergang.