Sjoerd didden

Foto: Hij had liever chirurg willen worden, maar omdat hij naar eigen zeggen 'zwaar leesblind' is, werd het de kappersschool. Sjoerd Didden (37) heeft inmiddels een bedrijf voor haarwerken en speciale grimeklussen. Bij het laatste kan worden gedacht aan een hoofd dat moet ontploffen (foto), Jezus en Maria die in de film Antonia even tot leven komen en een man die als maaltijd wordt opgediend, in The Cook, the thief, his wife and her lover.

Naast Antonia en alle films van Greenaway, werkten Didden en zijn medewerkers mee aan vele andere tv-, film- en theaterproducties, zoals recentelijk The King and I van het Ballet van Vlaanderen, de musical Miss Saigon en de film Jezus is een Palestijn. Soms wordt Didden gevraagd de pruiken en de grime zelf te verzinnen, een andere keer voert hij alleen ideeën uit. Aan de grimeur van 30 minuten bijvoorbeeld leverde hij onder meer de oor- en lipversieringen van de transcultureel. (Foto NRC Handelsblad, Leo van Velzen)