Ouderling uit Urk troggelde bejaarden enige miljoenen af

ROTTERDAM, 17 MAART. De politie heeft gisteren twee Urkers, de 76-jarige gereformeerde ouderling Van L. en zijn 45-jarige zoon, van hun bed gelicht. Ze worden verdacht van het verduisteren van geld van bejaarden. De politie kwam het tweetal op het spoor na informatie van stichting De Keursteen, die financiële onregelmatigheden in orthodox-protestants Nederland bestrijdt.

Volgens directeur M. van Hoeven van De Keursteen gaat het om “enige miljoenen guldens”, gestolen van “ongeveer twintig oudjes”. Hij spreekt van een “verdrietig verhaal”, waarbij “de godsdienst is gebruikt als voertuig voor crimineel gedrag”.

De 76-jarige ouderling van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland en Noord-Amerika (300.000 gelovigen) was van 1970 tot 1987 directeur van het gereformeerde bejaardencentrum Rehoboth in Rotterdam. Om zijn zoon, wiens “louche bedrijf” volgens Van Hoeven in financiële problemen was geraakt, te helpen, leende hij hem grote geldsommen. Die bedragen ontfutselde hij weduwen zonder kinderen. Hij benaderde hen met de in die kringen gebruikelijke woorden, aldus Van Hoeven. “Zo van: O wat vreselijk, uw man is overleden. Hij daalt af in de groeven der vertering. Zouden we niet de Here God, die boven woont, om zegen vragen, zodat Hij uw hart wil doen neigen geld ter beschikking te stellen van goede doelen, zoals de opleiding van onze predikanten?”

Bij zo'n gesprek kwam de ouderling, zegt Van Hoeven, prompt met een notaris op te proppen. “Die zorgde ervoor dat Van L. een volmacht kreeg of in het testament werd opgenomen. Die bejaarden waren nietsvermoedend. Ze vertrouwden die oud-directeur blindelings.” De Urker werd vorige maand door de rechter gedwongen een 'geleend' bedrag van bijna 52 mille terug te betalen aan een 82-jarige vrouw, die een kort geding had aangespannen. In 1993 veroordeelde de rechtbank vader en zoon tot het teruggeven van 286.000 gulden aan gedupeerden die in Rehoboth hadden gewoond.

Directeur Van Hoeven van De Keursteen zegt dat hij bij zijn onderzoek naar de fraude is tegengewerkt door het bestuur van Rehoboth. “Dat was op de hoogte van de activiteiten van zijn directeur, maar gedoogde die.” Ook de predikantenopleiding legde de 76-jarige Urker niets in de weg. “Ik meldde het curatorium dat er dingen niet in de haak waren”, zegt Van Hoeven. Hij kreeg een schrijven terug, met daarin een verwijzing naar een brief van de apostel Paulus aan de Korinthiërs. “U moet voor kleinigheden niet naar de wereldlijke rechter gaan”, stond er onder meer in geschreven.