Oud-minister stort 'gouden handdruk' terug in staatskas

BONN, 17 MAART. In Duitsland is de publieke opinie gevoelig geworden voor 'het grote geld'. Topondernemers ontduiken de belastingen en politici blijven goed voor zichzelf zorgen, terwijl Otto Normalverbraucher de bezuinigingen moet opvangen en zijn nettoloon achteruit ziet gaan.

Daarom is het land onder de indruk van het gebaar van Klaus Töpfer (CDU), voormalig minister van Bouwzaken, die bijna een half miljoen mark in de Duitse staatskas stort. Dat was de 'gouden handdruk' die hij had gekregen bij zijn vertrek als minister. De politieke wereld in Bonn was zo onder de indruk van Töpfers gebaar, dat zelfs sommige leden van de oppositie een beetje medelijden met de sympathieke Töpfer kregen.

Onder de kop 'Onvoorstelbaar! Töpfer (59) casseerde 480.000 Mark' publiceerde de populaire boulevardkrant Bild zondag een artikel over de oud-minister. Töpfer, die sinds februari namens Duitsland bij de Milieu-organisatie van de Verenigde Naties in Nairobi werkt, bleek van de regering een forse gouden handdruk te hebben meegekregen, bedoeld als 'smartengeld' omdat Töpfer 'aanzienlijk' minder zou gaan verdienen, had bondskanselier Helmut Kohl SPD-fractievoorzitter Rudolf Scharping laten weten.

Gisteren gaf Töpfer opening van zaken. Als minister toucheerde hij 28.000 mark per maand. Als voorzitter van de VN-milieu-organisatie ontvangt hij netto 9.500 dollar ofwel 17.400 mark. Het bedrag van bijna een half miljoen was een eenmalige tegemoetkoming en volgens de wet “volstrekt legitiem”, verzekerde minister Friedrich Bohl (CDU), voorzitter van Kohls eigen kabinet, die Töpfer tijdens de persconferentie flankeerde. Zelfs de Duitse Rekenkamer was op de hoogte. “Schande”, riep de oppositionele SPD naar aanleiding van de onthulling in Bild. Degenen die nu 'houdt de dief' roepen, blijken zelf met de regeling te hebben ingestemd. Een voorproefje van een nog lange verkiezingsstrijd.