Om bezoek aan Har Homa; Palestijnen en Israel nu boos op Cook

TEL AVIV, 17 MAART. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Robin Cook, heeft met zijn voor vandaag vastgestelde bezoek aan de joodse woonwijk-in-aanbouw Har Homa in Zuid-Jeruzalem inmiddels zowel de woede van Israel als die van de Palestijnen op zijn hals gehaald.

Het diplomatieke touwtrekken achter en voor de schermen heeft tot een zo grote verwarring geleid dat pas na het bezoek zal blijken welk scenario de Brit bij Har Homa heeft aangehouden. Israel is bij Har Homa begonnen met de aanleg van de infrastructuur voor een grote joodse wijk binnen de grenzen van Jeruzalem die Bethlehem afsnijdt van enkele Palestijnse dorpen ten oosten van Jeruzalem. Cook was van plan samen met de Palestijnse voorman Faisal Husseini naar Har Homa te gaan om de Israelische bouwactiviteit in ogenschouw te nemen. Deze staan om politieke redenen reeds geruime tijd op een heel laag pitje. Faisal Husseini beheert in het Palestijnse autonome Gezag de Jeruzalem-portefeuille.

Wat er aanvankelijk uitzag als een diplomatieke nederlaag voor Israel werd gisteravond in Jeruzalem als een diplomatieke zege gevierd toen Cook ervan afzag met Husseini naar de omstreden wijk te gaan. Jeruzalem en Londen kwamen overeen dat Cook in plaats van met de Palestijn zich bij het bezoek aan Har Homa zou laten vergezellen door Danny Naveh, de secretaris van de regering-Netanyahu. Vanaf een afstand zou hij met Naveh naar de bouwplaats kijken.

Nu is Jeruzalem echter weer in alle staten omdat Cook onmiddellijk na zijn bezoek met de Israeliër ter plekke een ontmoeting zal hebben met een Palestijnse afvaardiging. Hij zal van Hana Alatrash, de burgemeester van Beit Sahur en Salah Ta'amari, een Palestijnse volksvertegenwoordiger uit Bethlehem, uitleg krijgen over de Palestijnse bezwaren tegen de bouw van de joodse wijk bij Har Homa. Onmiddellijk daar weer na zal Cook een ontmoeting hebben met Husseini in Oost-Jeruzalem.

Politieke kringen in Jeruzalem zijn verbijsterd dat de Britten het voorstellen alsof Cook niet met Naveh naar Har Homa zal gaan, maar doen alof deze er per ongeluk ook zal zijn. Dit balanceren tussen de niet met elkaar te rijmen Israelische en Palestijnse standpunten heeft zowel bij de Palestijnen als bij de Israeliërs woedende reacties uitgelokt. Wat Israel betreft is het voornemen van Cook als huidig EU-voorzitter met een Europees plan voor voortzetting van het vredesproces te komen bij voorbaat zinloos geworden.

Husseini op zijn beurt heeft vanmorgen zeer scherpe kritiek geuit op wat hij ziet als het besluit van Cook hem voor Naveh te laten vallen. “Abu Gnheim (Har Homa) is een deel van Jeruzalem en geen enkele Israelische ambtenaar heeft het recht buitenlandse bezoekers daar te begeleiden.” Volgens Husseini heeft Cook het hoofd gebogen voor Israelische pogingen om het Europese initiatief te torpederen.

In een hoofdartikel schreef de krant Ma'ariv vanmorgen dat het bezoek van Cook aan Har Homa met of zonder Israeliër een “vijandige daad” is jegens de Israelische regering. Volgens deze krant heeft Cook zich daardoor als bemiddelaar buiten spel geplaatst.

    • Salomon Bouman