Jongeren Marokko willen graag weg

RABAT, 17 MAART. Ongeveer negentig procent van de Marokkaanse jongeren tussen de twintig en dertig jaar zou graag naar het buitenland vertrekken, als daartoe de mogelijkheid werd geboden. Dat blijkt uit een opiniepeiling waarvan de resultaten gisteren openbaar werden gemaakt.

Volgens de peiling, die werd uitgevoerd door het weekblad Journal, ligt het percentage dat wil emigreren bij jongeren tussen de 20 en 29 jaar op 89. Bij oudere jongeren (tussen de 30 en 39 jaar) heeft 71 procent genoeg van Marokko. Volgens de opiniepeiling is de vaak verkondigde opvatting dat vrouwen meer aan hun omgeving hechten dan mannen, dus minder geneigd zijn om hun koffers te pakken, onjuist.

Uit de opiniepeiling blijkt dat 68 procent van de ondervraagde vrouwen onmiddellijk zou vetrekken als de mogelijkheid bestond om elders een nieuw leven te beginnen.

Tot nu toe kwamen emigranten uit Marokko vooral van het platteland, maar volgens de opiniepeiling ligt het percentrage dat wil emigreren, inmiddels hoger in de stad (73 procent) dan in dorpen (69 procent).

In een commentaar sprak het blad zijn teleurstelling uit over vooral het hoge percentage afgestudeerden (70 procent) dat Marokko voor gezien houdt. Verbaasd is het blad echter niet. “Elke dag ondernemen honderden jonge Marokkanen de gevaarlijke reis naar Europa via de Straat van Gibraltar. Armoede, werkloosheid en onderdrukking drijven hen naar het noorden.”

(Reuters)