Goedkoop restte niets dan de eer aan zichzelf te houden

Bert Goedkoop is met onmiddellijke ingang opgestapt als bondscoach van de volleybalsters. Hij bespeurde bij zichzelf een gebrek aan motivatie nadat hij de afgelopen maanden fikse kritiek kreeg over zijn werkwijze.

ROTTERDAM, 17 MAART. Bert Goedkoop heeft er bijna twee maanden voor nodig gehad in te zien dat er voor hem maar één weg was: opstappen als bondscoach van de vrouwenvolleybalploeg. De Amsterdammer, zelf 212-voudig international, is niet de persoon om zich op de vingers te laten kijken. En dat zou zijn gebeurd als hij was aangebleven.

Een in januari verschenen rapport over de gang van zaken bij de nationale vrouwenploeg was voor de stichting Top Volleybal Nederland (TVN) geen aanleiding om Goedkoop weg te sturen. Maar het door ex-international Kirsten Gleis opgestelde rapport bevatte wel fikse kritiek op de ploegbegeleiding. Hoewel TVN verklaarde dat de kwestie was afgedaan, werd van hogerhand verwacht dat het nodige zou gaan veranderen. Men kondigde onder meer aan dat een vrouwelijke begeleider aan de nationale selectie zou worden toegevoegd. Goedkoop moet toen al aan een vertrek hebben gedacht, maar wachtte tot gisteren om zijn ontslag bekend te maken. Over het waarom wilde hij zelf geen toelichting geven.

In november van het vorig jaar werd Goedkoop bekritiseerd door een aantal clubcoaches. Zij verweten hem de speelsters psychisch kapot te maken. Bovendien zou de coach een relatie hebben gehad met spelverdeelster Riëtte Fledderus. Goedkoop heeft dat laatste steeds ontkend. Dat Fledderus meer aandacht kreeg dan andere speelsters was volgens hem wel logisch. “De spelverdeelster is de belangrijkste pion voor een coach, zij bepaalt ons niveau”, legde een verontwaardigde Goedkoop in januari uit. Hij deed alle kritiek af als “geruchten en kwade roddel”. In het rapport van Gleis werd echter gerept van een “te ver doorgeschoten psychologische druk” en gebrekkige communicatie. Goedkoop vond het allemaal maar onzin.

Goedkoop is een exponent van de Martinus-school en behoort met andere oudgedienden als Marco Brouwers en Harrie Brokking tot de mensen die het Nederlandse volleybal in de begin jaren tachtig volwassen maakten. Onder leiding van Arie Selinger beklommen ze de wereldranglijst. Behalve dat ze gek van volleybal waren, was een van hun kenmerken dat ze geen ruimte boden aan andersdenkenden. Zij werden als vijanden gezien. Als coach heeft Goedkoop het nooit met de clubs kunnen vinden. Hij verweet ze vooral kortzichtigheid. In 1994 stapte hij na een jaar op als bondscoach omdat hij te weinig financiële middelen tot zijn beschikking kreeg. Goedkoop ging op reis, maar kwam een paar maanden later alsnog tot een nieuwe overeenkomst.

De dominante Goedkoop zou op gebied van de communicatie tekortschieten. Het was lastig om met hem te praten, bekenden sommige speelsters. Succes kan de voormalige bondscoach echter niet worden ontzegd. Met de mannen van Maaseik werd hij kampioen van België. Met de Nederlandse vrouwenploeg haalde Goedkoop een verdienstelijke vijfde plaats bij de Olympische Spelen in Atlanta. Zijn grootste prijs was de Europese titel die in 1995 in eigen land werd behaald.

Na dat succes legde Goedkoop al uit dat hij niet lang bondscoach zou blijven. “Ik ben geen Arie Selinger die tot zijn zestigste in de zaal kan staan. Dit kan ik hoogstens twee à drie jaar volhouden. Daarna ben ik leeg.” De ellende voor Goedkoop begon toen Nederland als titelverdediger bij het EK van 1997 niet eens de kwartfinale haalde. Vervolgens barstte de kritiek los.

Goedkoop laat bij Nederland een stel speelsters achter die op zijn initiatief aan het begin van het seizoen uit de competitie stapten. De grote vraag is of het model zal instorten nu de geestelijke vader is opgestapt. Volgens TVN blijft het uiteindelijke doel van de ploeg hetzelfde: een olympische medaille in het jaar 2000.

Het bestuur, dat momenteel meer geld in de vrouwenploeg dan in de mannen steekt, wil binnen twee maanden een opvolger van Goedkoop aanstellen. Tot die tijd heeft zijn assistent Guido Vermeulen de verantwoordelijkheid. De aangekondigde vrouwelijke begeleider werd in de persoon van Truus van der Kaap wel al benoemd.

    • Hans Klippus