Dow Jones voor het eerst door de 8700

NEW YORK, 17 MaaRT. De koersen op Wall Street stegen gisteren massaal en de Dow-Jonesindex eindigde 116 punten hoger op een nieuw record. Voor het eerst werd de 8700-grens gepasseerd.

De toonaangevende aandelenindex eindigde de dag op 8718. Ook de Nasdaq-beurs vestigde een nieuw record. De luchtvaartmaatschappijen, enkele banken en Eastman Kodak eindigden allemaal hoger. Oorzaken waren de almaar dalende olieprijs, die de kosten voor luchtvaartmaatschappijen, zoals American en United, reduceert.

Het bankfonds J.P. Morgan steeg vijf punten na overnamegeruchten en Chase kreeg voor zijn aandeel een gunstig beleggingsadvies. Eastman Kodak maakte een hogere winstverwachting bekend. Andere Dow-fondsen die stegen waren 3M, IBM en Sears.

Ook de uitspraken van de bekende belegger en miljardair Warren Buffett speelden volgens sommigen een rol. In het jaarrapport van zijn beleggingsfirma Berkshire Hathaway had Buffett dit weekend medegedeeld dat hoewel hij geen goedkope aandelen kon vinden de prijzen van aandelen beslist niet te hoog waren. Buffett, zo redeneerden beleggers, verwacht kennelijk een verdere stijging van de beurskoersen.

De prijs van een vat olie zakte met 78 cent tot onder de veertien dollar per vat en analisten denken dat de prijs nog verder daalt. De zachte winter op vele plaatsen in de wereld, overproductie van OPEC-landen en het afwenden van een gewapend treffen met Irak hebben een enorm overschot op de wereldoliemarkt teweeggebracht. Meer aanbod van Irak in het kader van het olie-voor-voedselprogramma komt daar nog bij. Sommige analisten denken dan ook dat de prijs per vat tot twaalf dollar kan dalen. Ook zijn er geluiden over een olieprijs van 10 dollar.