BUSINESS CENTRAL EUROPE

De software industrie is nog steeds een lucratief perspectief voor honderdduizenden beginnende ondernemers, zeker in Centraal Europa, ook al is 90 procent van de wereldmarkt in handen van zo'n tien ondernemingen, waaronder IBM, Microsoft and Oracle. Maar als de beginners succes hebben lopen ze doorgaans al snel tegen de noodzaak aan om een sterke partner te zoeken of zich te beperken tot een klein hoekje van de markt dat voor de groten niet erg interessant is.

Het maandblad Business Central Europe schrijft dat het niet eens zozeer een kwestie van geld is, maar dat het gaat om ervaring en imago. Samenwerking is in de softwaresector de enige manier om uit te breiden en te overleven. Het Hongaarse Graphisoft bijvoorbeeld, maker van software voor toepassing in de architectuur, heeft een omzet van 22 miljoen dollar, exporteert 98 procent van de productie, is gevestigd in zeven landen, en is naar Centraal Europese maatstaven een betrekkelijk grote onderneming. Dat neemt niet weg dat eigenaar-directeur Gabor Bojar besloten heeft zijn onderneming te verkopen om te bewerkstelligen dat zijn product de markt voor architectuur-software blijft domineren.

Ook in Rusland zijn de inheemse ondernemingen geen partij voor de grote buitenlandse ondernemingen die heer en meester zijn op de Centraal-Europese software-markt ter waarde van 600 miljard dollar. Microsoft bijvoorbeeld heeft 95 procent van de Russische markt in handen.

Het maandblad Business Central Europe is verkrijgbaar in de kiosk. http://www.bcemag.com

    • Herman Frijlink