Ajax treft spookachtig decor in Moskou

MOSKOU, 17 MAART. In een spookachtig decor staat Ajax vanavond in het Dinamo-stadion voor de welhaast onmogelijke opgave een 3-1 achterstand tegen Spartak Moskou te repareren. Bij een temperatuur van zes graden onder nul en op een poolvlakte die in niets op een voetbalveld lijkt, wordt niet alleen van de nauwelijks herstelde Jari Litmanen een wonder verwacht.

“We zijn naar Moskou gekomen om iets recht te zetten, verder hebben we hier niets te zoeken”, zei Ajax-coach Morten Olsen gisteravond na de training.

Vooroordelen ten opzichte van het winterse Moskou waren in het Ajax-kamp snel gevonden. Alsof de Arena zich laat vergelijken met het onderkomen van Dinamo Moskou, waar alleen de grasmat kan worden verwarmd. In dit stadion bleef het Russische elftal in de WK-kwalificatie op 1-1 steken tegen Italië en een sneeuwstorm maakte voetballen bijna onmogelijk. Vanavond zal het niet anders zijn en het is merkwaardig dat de technische staf van Ajax de spelers bijna geen tijd heeft gegund zich aan de extreme omstandigheden aan te passen.

Vijf jaar geleden maakte middenvelder Dean Gorré hetzelfde mee, toen hij nog voor Feyenoord speelde. Destijds was het veld zo slecht dat het Europa-Cupduel zelfs een dag moest worden uitgesteld. “Ik had het nog erger verwacht”, zei Ronald de Boer, laconiek, nadat hij zijn nieuwe, ultralichte schoeisel op de kale 'steppe' had getest. “Al vrees ik dat het veld er na de eerste helft een stuk slechter bij ligt.” Op de sintelbaan van het stadion en achter één van de doelen lag nog ijs. “Dit is meer een stadion voor schaatser Gianni Romme”, merkte scout Tonnie Pronk, gekscherend op.

“Belachelijk dat we op zo'n veld moeten spelen”, vond coach Olsen. “Maar we moeten niet klagen, we wisten wat we konden verwachten.” De Deense trainer wilde zo laat mogelijk vertrekken om ook op zondag na de wedstrijd tegen Volendam nog twee keer te kunnen trainen onder weldadige condities. Hij gaf zijn spelers echter vrijaf en de medische staf voert bovendien een race tegen de klok om Richard Witschge en Tijani Babangida fit te krijgen voor de return in de kwartfinales van het UEFA-Cuptoernooi. Dat tweetal trainde gisteravond niet met de groep mee.

Litmanen kreeg wel het groene licht voor de groepsessie en de Finse schaduwspits zal waarschijnlijk in de basis beginnen, hoewel hij zeker geen hele wedstrijd kan spelen. Maar nood breekt wetten in een ploeg die vanavond tenminste drie keer zal moeten scoren om te overleven.

De Russen kennen minder zorgen dan Ajax. Alleen de 37-jarige verdediger Gorlkovitsj ontbreekt vanwege een schorsing. De verdedigers Khlestov en Ananko worstelen met blessures. Spartak-coach Romantsev beschikt echter over meer alternatieven dan zijn collega Olsen, die een lastige puzzel heeft op te lossen.