1998 wordt cruciaal jaar; PC-fabrikant Tulip lijdt recordverlies

DEN BOSCH, 17 MAART. Tulip moet dit jaar absoluut winst maken om het hoofd boven water te houden. De fabrikant van personal computers boekte over 1997 een verlies van 27,5 miljoen gulden, tegen een verlies van 10 miljoen in 1996.

In een toelichting op de cijfers onderstreepte directeur F. Hetzenauer vanochtend de urgentie van de situatie. Hij erkende dat “het strikt noodzakelijk is om in het lopende jaar weer winstgevend te worden. Geen enkel bedrijf kan verliezen blijven maken'. Over de consequenties van weer een verliesgevend jaar wilde Hetzenauer niets zeggen. Ook over zijn verwachtingen voor het lopende jaar liet hij weinig los. “Ik denk dat we het dieptepunt zijn gepasseerd. Ik ben voorzichtig want we zijn al een aantal keren te optimistisch geweest.' De eerste twee maanden van dit jaar waren al verliesgevend, maar de ingezakte omzet toont inmiddels wel herstel.

Met name in de tweede helft van 1997 kwam de Nederlandse pc-fabrikant diep in de rode cijfers. Productieproblemen in de nieuwe fabriek en - als gevolg daarvan - een afnemend vertrouwen bij de klant zorgde in de laatste zes maanden voor een verlies van bijna 21 miljoen gulden.

De omzet van Tulip daalde in het afgelopen jaar met 65 miljoen gulden tot 461 miljoen. Samen met incidentele kosten door de productieproblemen zorgden de lagere verkopen voor een bedrijfsresultaat van min 35 miljoen gulden (in 1996 min 12 miljoen).

Het verlies van Tulip is mede een gevolg van de slechte resultaten in Azië waar in 1997 8 miljoen verlies werd geleden, vooral “door de slechte keuze van distributeurs en door onbetrouwbare debiteuren”. In de laatste drie jaar is het verlies in Azië opgelopen tot 31 miljoen gulden - dit bedrag is in 1997 ten laste van het vermogen gebracht.

Mede door deze verliezen zit Tulip dringend om nieuw kapitaal verlegen, maar van acute liquiditeitsproblemen is volgens Hetzenauer geen sprake. Het eigen vermogen halveerde tot 55 miljoen. “Hoe het vermogen wordt versterkt, weet ik nog niet. Mogelijk weer via een onderhandse emissie, zoals we vorig jaar hebben gedaan.” Met die aandelenverkoop, buiten de beurs om, kreeg Tulip veel kritiek uit de financiële wereld. De aandelen werden voor ruim 11 gulden verkocht aan onbekende investeerders, terwijl de beurskoers 15 gulden bedroeg.

De speurtocht van Tulip naar partners blijft doorgaan, maar nog zonder resultaat. Eerder liepen de gesprekken met het Zuid-Koreaanse Samsung en met Commodore spaak. Dit pc-merk werd uiteindelijk na zijn faillissement door Tulip overgenomen. “Inmiddels gebeurt circa 20 procent van onze productie onder de vlag van Commodore. Die pc's worden alleen buiten Nederland verkocht, want dat merk heeft, nog meer dan Tulip, te lijden van negatieve publiciteit in dit land.”