'Ze hadden je moeten vergassen'

De voetbalwedstrijd tussen de amateurs van het Amsterdamse AFC en Tonegido uit Voorburg werd gisteren ontsierd door rascistische opmerkingen. Doelman Stevens van Tonegido kon de 4-0 nederlaag van zijn club moeilijk verkroppen. Hij reageerde zijn teleurstelling af met de woorden: 'Ze hadden jullie allemaal moeten vergassen', verwijzend naar de joodse achtergrond van sommige leden van AFC.

Na afloop schopte hij in het clubgebouw tegen het lichaam van een tegenstander. Voorzitter Van der Klaauw (67) van AFC werd na de wedstrijd ondervraagd door Radio Noord-Holland. Hij zou volgens sommige berichten in huilen zijn uitgebarsten voor de microfoon. “Nee, ik heb alleen een paar seconden moeten slikken”, zegt hij vanmorgen.

Heeft u eerder zulke beledigingen gehoord bij het voetbal?

Van der Klaauw: “Ik zit al 25 jaar bij deze club, maar zoiets ergs heb ik nooit eerder meegemaakt. Mij overviel een gevoel van machteloosheid. Als je zoiets nu in het vuur van het spel roept, maar dit was een weloverwogen opmerking. Hij had ons beter een enge ziekte kunnen toewensen. Misschien heeft het met de leeftijd van die keeper te maken, maar ook dat mag nooit een excuus zijn. Ik ben benieuwd welke generatie Nederlanders een keer ophoudt met het uitschelden van joden.”

Bij Ajax identificeren de supporters zich met de joodse achtergrond van de club. Gebeurt dit ook bij AFC?

“Nee, wij zijn een Amsterdamse club en in Amsterdam wonen nu eenmaal veel joden. Maar wij profileren ons zeker niet als joodse club. Ik ben zelf ook niet joods, maar dat wil niet zeggen dat je alles moet accepteren.”

Gaat u nog stappen ondernemen tegen de doelman?

“Wij hebben een klacht ingediend bij de KNVB. Ik ben benieuwd hoe ze reageren in Zeist. Meestal zijn ze daar niet zo snel. Wat Tonegido betreft, ik heb na het incident een goed onderhoud gehad met de voorzitter. Hij zat enorm met het voorval in zijn maag. Hij heeft ook maatregelen beloofd. Verder wil ik deze zaak laten rusten. Het mag geen hetze worden.”