Weer uitstel besluit over toekomst Brcko

BOEDAPEST, 16 MAART. Het lot van de Noord-Bosnische stad Brcko blijft voorlopig onbeslist. De Amerikaanse jurist Roberts Owen heeft gisteren bepaald dat pas eind dit jaar een definitief besluit genomen zal worden in de arbitrage-procedure. Tot die tijd blijft de stad onder internationale supervisie.

Roberts Owen is de voorzitter van de arbitragecommissie, waarin ook de Serviër Vitomir PopoviEÉc en de moslim zim SadikoviEÉc zitten. Als voorzitter heeft de Amerikaan het laatste woord. De twee Bosnische juristen hebben het besluit tot uitstel van Roberts Owen niet ondertekend. Brcko had aan de vooravond van de oorlog in Bosnië een bevolking die voor zeventig procent uit moslims en Kroaten bestond. In 1992 werd de stad veroverd door de Bosnische Serviërs en ethnisch gezuiverd. De toekomst van de stad bleek een breekpunt bij de vredesonderhandelingen van Dayton in 1995. Daarom werd Brcko, strategische gelegen tussen de Servische gebieden in het Westen en in het Oosten van Bosnië, buiten de territoriale afspraken van Dayton gehouden. Het lot van Brcko zou beslist worden door middel van een internationale arbitrageprocedure. Al twee keer eerder werd een definitieve uitspraak uitgesteld.