Waleed investeert fors in Zuid-Korea

SEOUL, 16 MAART. De steenrijke Saoedische prins Al-Waleed Ben Talal Ben Abdel Aziz investeert nog eens 150 miljoen dollar (ruim 300 miljoen gulden) in Zuid-Koreaanse bedrijven. Daarmee verhoogt hij het totaal van zijn investeringen in het land tot 200 miljoen dollar. De prins liet gisteren bij aankomst in Seoel weten: “Dit is het juiste moment om te investeren in Zuid-Korea.”

Het Zuid-Koreaanse autobedrijf Hyundai Motor Co. maakte vanmorgen bekend dat de prins voor 50 miljoen dollar in converteerbare obligaties in de onderneming zal steken. Daewoo liet kort tevoren weten dat Al-Waleed voor 100 miljoen dollar aan dit soort obligaties in de autodivisie van dat conglomeraat zal kopen. Vorig jaar nam de prins al voor 50 miljoen dollar converteerbare Daewoo-obligaties. Toen nam hij tevens een belang van 3 procent in de Maleisische autoproducent Proton.

De prins, neef van de Saoedische koning Fahd, prijkte vorig jaar op de dertiende plaats op de lijst van de rijkste mannen ter wereld die het Amerikaanse tijdschrift Forbes elk jaar publiceert. Het blad schatte zijn vermogen op ruim 22 miljard gulden. Al-Waleed staat erom bekend dat hij investeert in bedrijven met grote namen die naar zijn inschatting tijdelijk in de problemen zijn geraakt en er met een financiële injectie weer bovenop kunnen komen. Eerder investeerde hij in ondernemingen als Citicorp, Eurodisney, TWA en Apple.

Ook de Amerikaanse groot-investeerder George Soros toont belangstelling voor Azië. Afgelopen vrijdag werd bekend dat Soros en een consortium van buitenlandse investeerders voor 650 miljoen dollar investeren in Nakornthai Strip Mill PCL. Dat is de grootste buitenlandse investering in Thailand sinds dat land medio vorig jaar in een economische crisis raakte.

Tijdens een recent bezoek aan de VS zocht de Thaise premier Chuan Leekpai de investeerder Soros speciaal op.

Deze hartelijke en uiteindelijk vruchtbaar gebleken ontmoeting contrasteert met de felle ruzie tussen Soros en de Maleisische premier Mahathir Mohamed. Die betichtte de geldschieter vorig jaar van criminele speculatie tegen de nationale economie. (AP, Reuters)