VS zullen China dit jaar niet veroordelen

WASHINGTON/ PEKING, 16 MAART. De Verenigde Staten zullen dit jaar in de Commissie voor de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties in Genève een resolutie waarin China wordt veroordeeld wegens schendingen van de mensenrechten, niet steunen.

Dat heeft het Witte Huis zaterdag meegedeeld. China heeft tevreden gereageerd op de mededeling. De zes weken durende zitting van de VN-Commissie begint vandaag.

Het wordt de eerste keer sinds 1990 dat de VS een dergelijke resolutie tegen China niet steunen. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis zijn er betere manieren om vooruitgang te bereiken. Hij wees daarbij op “een aantal positieve ontwikkelingen” in de situatie in China. Daaronder noemde hij China's (herhaalde) aankondiging dat het een VN-pact inzake de mensenrechten zal ondertekenen, naast de vrijlating van enkele dissidenten.

De aankondiging van het Witte Huis kwam een dag na de onthulling door president Clinton dat China had beloofd de onderhandelingen met Iran over de verkoop van chemicaliën die Iran zou kunnen gebruiken voor de ontwikkeling van kernwapens, te beëindigen. Deze onthulling, overigens door Iran tegengesproken, komt weer vlak vóór het definitief worden van een 'verklaring van Chinees goed gedrag' op het gebied van overdracht van nucleaire technologie. De bevestiging van deze in december door Clinton afgegeven verklaring opent mogelijkheden voor Amerikaanse bedrijven om - voor honderden miljoenen dollars - nucleaire uitrusting aan China te leveren.

Afgevaardigde Nancy Pelosi, pleitbezorgster van sterke druk op China, zei dat de besluiten van de regering ten aanzien van de mensenrechten en van nucleaire leveranties bewijzen dat financiële belangen de politiek ten aanzien van China sturen.

“Of het nu de mensenrechten zijn, of massa-vernietigingswapens, ze (de Amerikaanse autoriteiten) wijken voor Chinese beloften, niet daden”, zei ze zaterdag in een vraaggesprek. De internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International stelde op haar beurt dat de VS “het beetje aan positieve ontwikkelingen in China overdrijven, en vervolgens als voorwendsel gebruiken om Peking niet te hoeven veroordelen”. (AP, AFP)