Vleesfraude gaat over 'twee incidenten'

DEN HAAG, 16 MAART. De vermeende fraude bij de export van rundvlees naar Rusland heeft slechts betrekking op twee, enkele maanden oude, incidenten, zo heeft een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) vanochtend meegedeeld. Verantwoordelijk minister Van Aartsen (VVD) noemde afgelopen weekeinde de aantijging van het tv-programma Netwerk in samenwerking met het dagblad De Limburger als zou de top van zijn ministerie op de hoogte zijn geweest van de exportfraude “ronduit lasterlijk”.

Netwerk meldde vrijdag dat met medeweten van ambtenaren van Landbouw de hand is gelicht met de afspraak met Moskou dat uitsluitend Nederlands rundvlees naar Rusland zou worden geëxporteerd. Er zou onder andere zijn geknoeid met herkomststempels.

In één geval gaat het volgens het ministerie om een bedrijf dat door de Rijksdienst voor de keuring van Vlees en Vee (RVV) zou zijn aangezet tot het foutief invullen van formulieren. Het departement, dat daarover indertijd is geïnformeerd, heeft toen een onderzoek door de rijksrecherche naar deze affaire gelast, aldus de woordvoerder. Dat onderzoek zou nog niet zijn afgerond. In het andere geval gaat het om een partij rundvlees die aan de Russische grens is tegengehouden, omdat de stempels op het vlees niet deugden. “Er is toen iemand naar de Russische grens afgereisd om het vlees alsnog 'om te stempelen'. Dat kan natuurlijk niet”, aldus de woordvoerder. “Ook daar zijn toen onmiddellijk maatregelen tegen genomen.”

De fractie van GroenLinks in de Tweede Kamer heeft inmiddels om een debat over de vermeende fraude gevraagd. Ook VVD en PvdA willen opheldering van de minister.

De twee incidenten zijn eerder deze maand besproken tijdens een bezoek van de Chief Veterinary Officer, drs. C.C.J.M. van der Meijs, aan zijn Russische collega in Moskou. De veterinaire topambtenaar van het ministerie heeft met de autoriteiten in Moskou nadere afspraken gemaakt over de export van varkens- en rundvlees uit Nederland.