Verbod op Italiaanse film herroepen

ROME, 16 MAART. Het verbod van de Italiaanse film 'Toto che visse due volte' is opgeheven. Dit heeft de beroepscommissie van het department van voorstellingen van het Italiaanse ministerie van Cultuur vorige week bepaald.

Eerder had de Italiaanse filmkeuring vertoning van de film van de Siciliaanse regisseurs Daniele Cipri en Franco Maresco wegens blasfemie verboden. Wel is de vertoning van de film alleen toegankelijk voor personen ouder dan 18 jaar.

De Italiaanse filmkeuring achtte op 2 maart scènes waarin onder meer een engel wordt verkracht en een arme Siciliaan zichzelf bevredigt ten overstaan van een Mariabeeld 'godslasterlijk'. Ook de katholieke kerk had veel kritiek op de film 'Toto che visse due volte'.

De uitspraak van de filmkeuring werd niet alleen herroepen, maar ook bereidde de Italiaanse ministerraad vrijdag een wet voor, die het verbieden van films onmogelijk maakt. (AFP)