Titelkansen Arsenal na treffer Overmars

ROTTERDAM, 16 MAART. Zelden zal Marc Overmars een belangrijker doelpunt hebben gemaakt dan zaterdag op Old Trafford tegen Manchester United. Met zijn treffer bezorgde de snelle linksbuiten Arsenal een cruciale 1-0 overwinning, waardoor de voetbalclub uit Londen de club is in de Premier League met de minste verliespunten.

Manchester United staat nog eerste met 60 punten uit 31 wedstrijden. Arsenal volgt op zes punten, maar heeft drie duels minder gespeeld. “Die wetenschap geeft mijn goal extra waarde”, jubelde Overmars.

Al in de eerste helft kreeg de 24-jarige aanvaller enkele fraaie kansen. De verdediging van het behoudende Manchester United had totaal geen greep op de ragfijne combinaties tussen Overmars en de eveneens sterk spelende Dennis Bergkamp. Binnen een half uur brachten duetten tussen de twee oud-Ajacieden Overmars drie keer voor United-doelman Schmeichel. Twee keer ging de bal rakelings naast, één keer had Overmars een strafschop verdiend toen hij door de pas 19-jarige verdediger Curtis werd gehaakt. United stelde daar bitter weinig tegenover. Alleen spits Cole miste vrij voor doelman Manninger, de vervanger van de geblesseerde Seaman.

Ook toen Phil Neville de bewaking van Overmars overnam, wist Manchester United het ritme bij Arsenal niet te breken. De Franse middenvelders Viera en Petit verzorgden de aanvoer naar Bergkamp en invaller Anelka bleek in het tweede bedrijf een uitstekende assistent van Overmars. Elf minuten voor tijd kopte Bergkamp de bal na een lange pass van Keown door naar Anelka en via zijn hoofd kreeg Overmars een vrijgeleide naar het doel van Schmeichel, die kansloos was op zijn schuiver: 0-1.

Het leed voor het gehandicapte United, dat linksbuiten Giggs al weken moet missen, werd vergroot door een hamstring-blessure van Schmeichel. De Deense keeper raakte geblesseerd toen hij in de slotfase mee naar voren ging en op de terugtocht een mislukte sliding uitvoerde op Bergkamp. Arsenal kent nauwelijks blessureleed en dat komt goed uit, want het elftal van de Franse coach Arsène Wenger wacht een loodzwaar programma.

Morgen speelt Arsenal de replay van de kwartfinale in de FA Cup tegen West Ham United. Het perspectief van een mogelijke double staat verder onder druk, omdat de Londense club nog drie duels moet inhalen. “Daarom blijft Manchester United favoriet voor het kampioenschap”, meende Wenger. “Maar voor het eerst dit seizoen hebben wij alles in eigen hand.”