Straatartiesten even uit centrum hoofdstad

AMSTERDAM, 16 MAART. Straatartiesten mochten het afgelopen weekeinde in Amsterdam hun kunsten niet meer vertonen op het Stationsplein, het Damrak, het Muntplein en Bloemenmarkt langs de Singel. De maatregel was uit naam van burgemeester Patijn uitgevaardigd, maar is vanmorgen weer door hem zelf weer teruggedraaid.

De hoofdstad telt honderden straatartiesten op verschillende plekken. In drukke winkelstraten zoals de Kalverstraat, de Damstraat, het Spui en de Leidsestraat geldt nu volgens een Algemene Plaatselijke Verordening een verbod voor dergelijke artiesten. Tot verbazing van de burgemeester werd dit weekeinde bekend dat de verordening fors was uitgebreid.

Volgens een woordvoerder van de burgemeester is er “iets fout gegaan”. Patijn had weliswaar het besluit getekend, maar was er niet mondeling van op de hoogte gebracht. “Hij zet zo'n vijftig handtekeningen per dag, maar een dergelijk besluit moet eerst met hem besproken worden. Dat is niet gebeurd”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Straatartiesten die langer dan een half uur willen optreden, hebben in Amsterdam een vergunning nodig. Op dit moment zijn er daarvan ongeveer vijftig door de gemeente verstrekt.

Het beleid van de gemeente is er op gericht straatartiesten toe te staan op alle plaatsen waar dat mogelijk is.

Patijn zal nu met de raadscommissie gaan bespreken hoe de artiesten zoveel mogelijk ruimte kunnen krijgen zonder dat dat voor overlast zorgt. Volgens een woordvoerder van de politie is in Amsterdam het afgelopen weekeinde overigens niet opgetreden tegen straatartiesten die zich op verboden plekken ophielden.