Softwaremaker Exact wil naar Nasdaq

Het Delftse softwarebedrijf Exact, maker van programmatuur voor financiële administraties, wil voor de eeuwwisseling een beursnotering aan de elektronische schermenbeurs Nasdaq in New York. Het concern overweegt een tweede notering aan de Amsterdamse effectenbeurs. Exact levert onder meer softwarepakketten voor de facturering, boekhouding en het beheer van voorraden.

Vooral binnen de kleinere ondernemingen claimt Exact in Nederland een dominante positie. Zo zou de onderneming van Hagens een marktaandeel van 70 procent bezitten. Op de wereldranglijst staat Exact op een tweede plaats.

De omzet is sinds de oprichting van het bedrijf in 1984 zeer snel gegroeid. In het beginnersjaar behaalde Exact een omzet van 2 tot 4 miljoen gulden. Het afgelopen jaar waren de 1.300 medewerkers goed voor een omzet van 204 miljoen gulden.

De meeste concurrenten van Exact, inclusief het uit Putten afkomstige Baan, hebben al een notering op Nasdaq. “Je krijgt meer erkenning en aandacht”, zegt bestuursvoorzitter en grootaandeelhouder E. Hagens. “Iets wat we nu stomweg missen”, zegt hij. Voor het geld hoeft het winstgevende bedrijf het niet te doen. “Bij Exact staat zestig miljoen gulden op de bankrekening, waar we op dit moment geen bestemming voor hebben.”

De onderneming werkt sinds enkele jaren hard aan het openen van nieuwe buitenlandse vestigingen. Exact heeft nu 29 buitenlandse kantoren. Voor het eind van de eeuw moeten het er vijftig zijn. Exact trekt in eigen land veel aandacht van concurrenten als Baan en Unit 4. De kleine Unit 4 die nog maar enkele weken geleden naar de Amsterdamse beurs stapte, verkondigde onlangs Exact van zijn marktleidersschap te willen beroven. Baan wil in samenwerking met de Amerikaanse PC-fabrikant Compaq marktaandeel van Exact afsnoepen.