Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Uitgebreide reportage met onder anderen getuigen van het My Lai-drama, dertig jaar geleden in Vietnam. De Amerikanen richtten in het plaatsje een moordpartij aan waarbij 500 doden vielen. Ook komt de vraag aan de orde hoe het staat met het gedrag van de huidige VN-militairen en of er een kans op herhaling is. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Een Nederlandse politieman geeft de politie in Johannesburg adviezen om het korps beter te laten functioneren. Tevens een reportage over de zogeheten Vrieswijk-sekte waarvan de leider nu terechtstaat wegen seksueel misbruik van vrouwelijke volgelingen en een gesprek met oud-president Berisha van Albanië over de situatie in Kosovo. Ned.1, 20.23-20.56u.

De harde kern. Eerste van een achtdelige serie over de schimmige wereld van de voetbalsupporters. Bas van Hout zocht de harde kern van verschillende clubs op en vraagt naar hun beweegredenen en motieven voor de soms gruwelijke vechtpartijen. Veronica, 21.25-22.00u.

Het elfde uur. Gasten: Het Tweede-Kamerlid voor het CDA W. van der Camp over de verkiezingscampagne; schrijver Geert Mak over zijn boekenweek-essay en Marinus Verwey over het 25-jarig bestaan van de christelijke organisatie voor hulp aan mensen in Zuid-Oost Azië. Ned.2, 22.06-23.00u.

Nova. Reportage uit Zuid-Libanon waar Isrealische ouders protesteren tegen de militaire acties waarbij hun zonen de dood kunnen vinden.Ook een studio-debat over de 24-uurs economie waartegen kerkelijk Nederland een handtekeningenactie begint onder het motto 'Neem tijd om te leven'. Ned.3, 22.33-23.05u.

DOCUMENTAIRES

Kwesties: Opsporing verkocht. Over premiejagers in Amerika. In een aantal Amerikaanse staten is het de normaalste zaak van de wereld dat mensen verdacht van een misdrijf door premiejagers worden opgespoord. In september vorig jaar werd een onschuldig stel door premiejagers doodgeschoten. BRTN2, 20.30-21.10u.

Here and now. Geestelijken worden steeds vaker slachtoffer van een misdaad, maar er zijn predikanten die terugvechten. De Anglicaanse Kerk heeft een rapport gepubliceerd over hoe priesters beschermd kunnen worden. BBC1, 20.30-21.00u.

Compass. Slot van een serie over de vraag of de radicale veranderingen die de wereldberoemde Engelse universiteiten zijn opgedrongen, van invloed zullen zijn op de manier waarop wordt aangekeken tegen een universitair diploma. BBC2, 20.30-21.00u.

Dokument. Tweede aflevering van een driedelige documentaire over partners in liefde en zaken. In de aflevering van vanavond gaat het om edelsmid Anneke Schat die samen met haar man Rudolfph een galerie in de Amsterdamse Spiegelstraat heeft. Ook wordt de relatie van fotograaf Martin Robbe en styliste Wilma Wakker belicht. Ned.1, 22.27-23.07u.

AMUSEMENT

Villa Felderhof. In een chalet in een Zwitsers bergdorp ontvangt Rik Felderhof de cabaretier Paul Haenen en 'neuro-linguistisch programmeur' Emile Ratelband. Ned.1, 21.05-21.59u.

Nieuwe maandag. Onder anderen presentatrice Tineke Verburg die ooit als omroepster bij de TROS begon en nu in Belgie samen met Tom Lenaerts de taalquiz Tien voor taal leidt. Muziek van René Froger. Belg.1, 22.25-23.14u.

Film 98 with Barry Norman. Vanavond o.a. Jackie Brown, de nieuwste film van Quentin Tarantino met o.a. Robert De Niro. BBC1, 025-0.55u.

KUNST

NPS-cultuurprijs. Programma over talentvolle jonge kunstenaars. Zie tv-vooraf. Ned.3, 19.58-20.45u.

Het uur van de wolf. Documentaire over de in 1898 in Leeuwarden geboren scheepsarts en schrijver Jan Jacob Slauerhoff. Tijdens zijn medicijnen-studie werden reeds zijn eerste gedichten gepubliceerd. Schrijver Cees Nooteboom vormt als verteller de rode draad door het programma. Ned.3, 23.23-0.24u.

FILM

Speechless (Ron Underwood, 1994, VS). Plezierige, moderne screwball comedy hekelt liefde, politiek en media maar drijft op Geena Davis en Michael Keaton. Zij vallen voor elkaar, zonder te weten dat zij beiden als tekstschrijver werken voor rivaliserende senaatskandidaten in Arizona. SBS6, 20.35-22.30u., onderbroken door reclame.

. The Farm (Jonathan Stack & E. Garbus, 1997, VS). Documentaire over Angola Prison in Louisiana, een staatsgevangenis annex werkkamp voor langgestraften, van wie tachtig procent zwart is. Interviews met hoopvolle en desperate gevangenen resulteren in een somber beeld van het door wraak, onrecht en incompetentie gedomineerde Amerikaanse rechtssysteem. Ned.3, 20.45-21.45u.

Alexander Nevsky (Sergei Eisenstein, 1938, Sovjet-Unie). In nauwe samenwerking met Prokofiev vervaardigd, populistisch nationalistisch epos over 13de-eeuwse Russische held die de Teutoonse binnendringers versloeg. Wordt in artistiek en politiek opzicht door menig Eisenstein-liefhebber minder op prijs gesteld. Duitsl.1, 0.50-2.35u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Shaft's Big Score! (Gordon Parks, 1972, VS). Zie film-vooraf. BBC1, 1.25-3.10u.

Der himmlische Walzer (Geza von Cziffra, 1948, West-Duitsland). Komedie met Elfie Mayerhofer als hemels engeltje dat in Wenen verliefd wordt op aardse componist. Morgen, Duitsl.1, 10.03-11.35u., zwart-wit.

. Alice in Cartoonland (Walt Disney e.a., 1924-1926, VS). Zevende van vijftien uit te zenden afleveringen van 54-delige, zwijgende serie Alice Comedies die Disney tussen 1924 en 1926 maakte. Een live-action-meisje beleeft avonturen in een overigens getekende omgeving vol fantasie-wezens. De filmpjes zijn door het Nederlands Filmmuseum geconserveerd. Morgen, Ned.3, 16.42-16.52.