Rechter blokkeert plannen Reesink

De beursgenoteerde groothandel Reesink worstelt met zijn formule Fixet van doe-het-zelf-zaken. Een aantal ontevreden franchisenemers van andere Reesink-formules wil niet opgaan in Fixet. De rechter in Zutphen heeft een afgelopen week een eerste filiaalhouder in het gelijk gesteld.

Reesink besloot vorig jaar zijn vijf formules voor doe-het-zelf-zaken onder de noemer Fixet samen te brengen. Van de 275 franchise-nemers viel al een groot deel af, omdat hun zaak te klein bleek. Onder de circa 150 franchisenemers die hun winkel onder de Fixet-formule voortzetten, bestaat echter grote onvrede. Zij menen dat de greep van Reesink op hun winkels veel te groot is.

Van Duinen besloot uiteindelijk zich te verzetten tegen de omvorming van zijn PlusKlus-winkel tot een Fixet-vestiging. “Het is ons door de strot geboord”, zegt een van hen. De nieuwe formule bevat volgens hem en andere ontevreden franchisenemers tal van condities die onvoordeliger uitpakken. Zo wacht hun een hoge boete indien zij niet 95 procent van hun inkopen bij Reesink en zijn toeleveranciers doen. De vier Reesink-formules die zijn opgegaan in Fixet, zijn PlusKlus, Happy Hobby, De Vakman en Knap 't Op.