Prijzen voor Nederlanders; Gouden uil voor Mörings 'In Babylon'

ANTWERPEN, 16 MAART. Marcel Möring heeft met zijn roman In Babylon zaterdag de Vlaamse boekenprijs de Gouden Uil gewonnen. De jury loofde de 'epische roman, geschreven met een ouderwets aandoend, maar origineel verteltalent'.

In de categorie non-fictie ging de Gouden Uil naar Leonard Blussé, voor Bitters bruid, een koloniaal huwelijksdrama in de gouden eeuw, 'omwille van de indrukwekkende oorspronkelijkheid'. De jury kinder- en jeugdboeken bekroonde het 'feestelijke' Mariken, een verhaal geënt op het middeleeuwse Mariken van Nieumeghen, van Peter van Gestel. Met drie hoofdprijzen van 40.000 gulden is de Gouden Uil de grootste prijs voor Nederlandstalige literatuur.

Drie Nederlanders vielen in de Vlaamse prijzen. Ook bij de negen genomineerden was slechts één Vlaming: Anne Provoost met De roos en het zwijn, een bewerking van het zestiende-eeuwse sprookje 'De schone en het beest'. Maar volgens juryvoorzitter Jos Borré is het “zinloos om te praten over de Vlamingen versus de Nederlanders”. Ook op de longlist is de meerderheid van de auteurs Nederlands. “De statistische kans dat er meer Nederlanders bovendrijven is sowieso groter.”

Borré noemde 1997 voor fictie “een matig literair jaar”. De jurykeuze voor In Babylon, boven Arnon Grunbergs Figuranten en Helga Ruebsamens Het lied en de waarheid, was niet unaniem. Möring was blij over die verdeeldheid: “Dat is goed voor een boek.”

De jury van de jeugdboeken was wel tevreden over 1997. Behalve “een goed jaar in kinderboekenland” constateerde juryvoorzitter Annemie Leysen opvallend veel macabere verhalen. Die trend houdt volgens haar verband met de zaak rond de van kindermoorden verdachte Marc Dutroux, waarnaar sommige auteurs zelfs verwijzen. Maar de drie genomineerde boeken hadden alle een historische achtergrond. Winnaar Van Gestel, die bij de prijsuitreiking ontroerd leek, noemde na afloop “literaire prijzen in principe onzin. Dante won toch ook nooit een prijs?”

Opgetogen was sinoloog Blussé, die won van Herman Pleij met Dromen van Cocagne. Middeleeuwse fantasieën over het volmaakte leven, en van Harry G.M. Prick met In de zekerheid van eigen heerlijkheid. Het leven van Lodewijk van Deyssel tot 1890. Blussé noemde het “heerlijk om wereldberoemd in Antwerpen te zijn” en beloofde dat zijn volgende boek begint in “deze prachtige stad”.

Anders dan voorgaande jaren had de vierde uitreiking van de Gouden Uilen zaterdag niet plaats in Brussel, maar in een majestueus gebouw in de Antwerpse dierentuin. De prijzen werden bekend gemaakt in de Darwin Zaal, met aan het plafond een enorm skelet van een walvis.

Een jongerenjury reikte eerder op de dag in Brussel de Jonge Gouden Uilen uit. Ook hier wonnen Möring en Van Gestel. Alleen in de categorie non-fictie week de uitslag af en won Pleij met zijn Dromen van Cocagne, volgens de jury 'ronduit indrukwekkend'. De 700 jonge juryleden uit Vlaanderen en Nederland hielden de afgelopen weken contact via een speciale internetsite. Ze noemden Mariken 'een echt kinderboek o.a. door het gemakkelijk taalgebruik, de korte zinnen en de humor'. En over Möring werd geschreven: 'Geef deze man zijn Gouden Uil zodat hij snel aan een nieuw boek kan beginnen.'

    • Birgit Donker