Opnieuw moord in N-Ierse gevangenis

LONDEN, 16 MAART. De 26-jarige David Keys die ervan wordt verdacht twee weken geleden een katholiek en diens protestantse vriend in een Noord-Iers café te hebben doodgeschoten, is vermoedelijk door medegevangenen in de Maze-gevangenis bij Belfast vermoord. De politie ging aanvankelijk uit van zelfmoord nadat het levenloze lichaam gistermorgen hangend in zijn cel was aangetroffen. Maar lijkschouwing leverde aanwijzingen dat Keys om het leven is gebracht.

Het is de derde keer in drie maanden dat de Maze-gevangenis in opspraak komt. Uit het zwaar bewaakte complex waar alleen maar terroristen zitten, ontsnapte vlak voor kerstmis de tweevoudige moordenaar Liam Averill nadat hij zich als vrouw had verkleed. Enkele dagen later werd Billy Wright, de leider van de protestantse Loyalist Volunteer Force (LVF), door medegevangenen van de rivaliserende Irish National Liberation Army (INLA) vermoord. De directeur van de gevangenis, Martin Mogg, had zijn ontslag al aangeboden, vooruitlopend op de resultaten van een onderzoek naar de ontsnapping en de moord. Maar in afwachting van de benoeming van een opvolger zit hij nog steeds op zijn post.

Unionistische politici eisten gisteren het aftreden van de hele top van het Noord-Ierse gevangeniswezen, zoals ze al eerder hebben gedaan. Ook vroegen ze om een breed en diepgaand onderzoek naar de veiligheidssituatie in de Maze-gevangenis. Ian Paisley junior, woordvoerder van de Democratic Unionist Party (DUP) zei dat de positie van Marjorie Mowlam, de Britse minister voor Noord-Ierland, onhoudbaar is geworden. “Deze moord laat zien dat de overheid over de Maze-gevangenis geen enkele controle meer heeft”, verklaarde zijn partijgenoot Peter Robinson.

Over de motieven voor de moord op Keys kan voorlopig alleen maar worden gespeculeerd. Keys was de eerste van vier voormalige soldaten die werden aangehouden voor het doodschieten van Phillip Allen en Damien Trainor in Poyntzpass. De politie houdt rekening met de mogelijkheid dat Keys door zijn medegevangenen als verklikker werd beschouwd.

Als Keys de politie inderdaad heeft geholpen, is het vreemd dat hij heeft gevraagd hem op te sluiten in het gevangenisblok dat voor leden van de Loyalist Volunteer Force wordt gereserveerd. Hij wist dat 'verraad' meedogenloos gestraft wordt. Hij wist ook dat gevangeniscellen in de Maze-gevangenis niet afgesloten zijn en dat er 's nachts geen toezicht van bewakers is.