Mars van vrouwen in Kosovo tegengehouden

PRIINA, 16 MAART. Een mars van enkele duizenden Albanese vrouwen in Kosovo die in een protestmars met broden naar de regio Drenica liepen, isvanmorgen voor het plaatsje Kosovo Polje door de Servische politie tegengehouden.

De mars was bedoeld als een teken van solidariteit met de bevolking van het gebied, dat voor een groot deel nog steeds door politie-eenheden is afgegrendeld.

In Prina, de hoofdstad van Kosovo, liepen gisteren zo'n 15.000 Albanese betogers met kaarsen in een stille optocht door het centrum om de doden van Drenica te herdenken. De oproerpolitie liet zich niet zien.

Een Servische onderhandelingsdelegatie vond vanochtend in Priina,slechts afgevaardigden van de zigeunergemeenschap en van Servische moslims in Kosovo tegenover zich. De Democratische Liga van Kosovo (LDK), de partij van de Albanese 'schaduwpresident' van Kosovo Ibrahim Rugova, liet net als vorige week donderdag en vrijdag verstek gaan. De LDK herhaalde gisteren onder de huidige voorwaarden niet met de vertegenwoordigers van Servië te willen onderhandelen. Wel zei Rugova geïnteresseerd te zijn in de 'agenda' van de Servische delegatie.

Rugova eist onder meer dat een internationale bemiddelaar bij de dialoog aanwezig is. De Organisatie voor Vrede en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft daarvoor de Spaanse ex-premier Gonzalez afgevaardigd. President MiloseviEÉc van de Federale Republiek Joegoslavië weigert hem echter plaats aan de onderhandelingstafel omdat het probleem-Kosovo een interne aangelegenheid zou zijn. Overigens heeft de internationale gemeenschap onafhankelijkheid van Kosovo afgewezen.

De positie van MiloseviEÉc is in Servië versterkt na de internationale veroordeling van de politie-acties tegen het Kosovar Bevrijdingsleger (UÇK) in Drenica. Daarbij kwamen naar schatting tachtig Albanezen om. Bij de Serviërs hebben de guerrilla-acties van het UÇK grote woede gewekt. Alle Servische partijen hebben zich inmiddels achter MiloseviEÉc geschaard.

Op de staatszender RTS toonde de politie gisteren machinegeweren, handgranaten en explosieven die bij de acties tegen het UÇK in beslag zouden zijn genomen, bloedige beelden van Servische slachtoffers van het UÇK en statistieken van de aanslagen in de afgelopen jaren - in totaal 76. In een commentaar op radio Belgrado, dat werd overgenomen door het Joegoslavische persbureau Tanjug, heet het dat de UÇK is opgestookt en bewapend door Westerse inlichtingendiensten. “Westerse machten, de NAVO, trekken aan de touwtjes.”