Links wint in regionale verkiezing Frankrijk

PARIJS, 16 MAART. De regerende linkse coalitie heeft winst geboekt in de gisteren gehouden regioverkiezingen, maar minder dan gehoopt. De rechtse oppositie verloor sterk, ook aan andere rechtse lijsten. Het extreem-rechtse Front National behaalde met bijna zestien procent het beste resultaat uit haar bestaan.

De uitslag betekent niet de aardverschuiving die rechts vreesde, noch de doorbraak waar links op hoopte. Ten opzichte van de Kamerverkiezingen van negen maanden geleden, waarbij socialisten, communisten en groenen verrassend de meerderheid haalden, valt de coalitie van premier Jospin iets terug. De overwinning van links was voorspeld omdat van de 22 regio's in Frankrijk er 20 in handen waren van rechts (Chiracs gaullistische RPR en de centrum-liberalen van het UDF). Het is nog onmogelijk te zeggen hoeveel regiobesturen zes jaar lang door links zullen worden bestuurd: de regionale verkiezingen zijn de enige in Frankrijk met evenredige vertegenwoordiging. Vrijdag moet blijken welke coalities zijn gesloten.

Minister van Binnenlandse Zaken Jean-Pierre Chevènement kondigde gisteravond aan dat “rechts in 13 van de 20 regio's verslagen is”, en sprak over 'het echec' van de rechtse oppositie. RPR-leider Philippe Séguin sprak over de “voltooiing van de verkiezingsnederlaag van mei 1997”. Hij wil niets weten van de oproep om tot de vorming van één centrumrechtse partij achter president Chirac te komen. Oud-premier Edouard Balladur, die in Ile-de-France werd verslagen, behoorde tot degenen die daar wel voor pleitten.

Verzameld Links won voor het eerst in twaalf jaar de belangrijkste regio, Ile-de-France, het hart van Frankrijk met Groot Parijs. In de hoofdstad zelf won Balladur, maar door een slechte score in de omliggende departementen haalde links net meer zetels. Ook hier geldt dat geen partij een absolute meerderheid behaalde. Het Front National biedt 'republikeins' rechts samenwerking aan. Vóór de verkiezingen wees Balladur dat van de hand.

Le Pens Front National haalde 17 procent in Ile-de-France. Zijn grootste succes kwam in het zuiden. In drie departementen van de belangrijke regio Provence-Alpes-Côtes d'Azur haalde extreem rechts zelfs meer stemmen dan 'gewoon' rechts, dat werd geleid door oud-minister François Léotard. De socialisten kregen ook hier de meeste stemmen.

In de Auvergne hield oud-president Giscard d'Estaing zich met moeite staande. Premier Jospin herwon in zuid-west Frankrijk moeiteloos zijn zetel als lid van de departementsraad in de Haute-Garonne. Gisteren werd ook de eerste ronde van de verkiezingen gehouden voor de helft van de zetels in de departementale bestuurscolleges van Frankrijk.