Hindoe-nationalist formeert in India nieuwe regering

In het weekeinde werden de laatste obstakels weggeruimd voor de tweede BJP-regering binnen twee jaar. De nieuwe regering moet binnen tien dagen het vertrouwen krijgen van een meerderheid van het parlement.

Zaterdag gaf één van de veertien coalitiepartners, een partij uit de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu, alsnog haar steun aan een door de BJP geleide regering. Daarmee kreeg de BJP steun van 264 van de 545 zetels. Omdat één van de oppositiepartijen, een grote regionale partij uit Andhra Pradesh, verklaarde niet tegen de BJP-regering te zullen stemmen kan er geen meerderheid meer ontstaan tegen deze regering. Wel is het verschil zo klein dat de minste of geringste onenigheid binnen de regeringscoalitie tot grote problemen kan leiden, menen politieke waarnemers.

Nog voor de beëdiging bestaan al vele twijfels over de stabiliteit van de toekomstige regering. De coalitiepartner van de BJP in Tamil Nadu, de AIADMK, weigerde eerst deel te nemen aan de regering omdat de BJP niet inging op de eisen van deze partij ten aanzien van een aantal regionale zaken. Na een aantal gesprekken met de AIADMK-leidster, de voormalige filmster Jayalalitha, gaf zij haar “onvoorwaardelijke steun” aan de BJP, maar hield tegelijkertijd in Madras een tirade tegen de leiders omdat zij haar partij zouden hebben gekleineerd tijdens de kabinetsformatie. “Als de BJP één minister nodig heeft, dan is het voor stabiliteit”, schreef een politieke commentator vanochtend.

Over de invulling van het nieuwe kabinet of over de verdeling van de ministers deed Vajpayee nog geen mededelingen.

Een ontwikkeling die het nieuws in India evenzeer beheerste als de kabinetsformatie, was de benoeming van Sonia Gandhi tot voorzitter van de Congrespartij. De 51-jarige weduwe van oud-premier Rajiv Gandhi werd zaterdag gekozen als opvolger van Sitaram Kesri, die vorige week zijn aftreden had aangekondigd, overigens onder druk van Sonia Gandhi zelf. De geboren Italiaanse besloot eind vorig jaar campagne te voeren voor de slecht functionerende Congrespartij. “Congrespartij komt thuis bij Eerste Familie” stond gisteren breeduit op de voorpagina van de Indian Express.

Sonia Gandhi is het vijfde lid van de Nehru-Gandhi dynastie dat het voorzitterschap van de partij op zich neemt. Zij volgt in het voetspoor van Motilal Nehru, diens zoon Jawaharlal Nehru, diens dochter Indira Gandhi en haar zoon Rajiv - Sonia's in 1991 vermoorde echtgenoot.

De nieuwe voorzitter van de Congrespartij zei gisteren tijdens een bezoek aan president Narayanan dat de partij niet in de positie was om een nieuwe regering te vormen omdat de parlementsverkiezingen onvoldoende zetels hebben opgeleverd. De Congrespartij bleef op 140 zetels steken.

Woordvoerder V.N. Gadgil zei gisteren dat de Congrespartij de beslissing van president Narayanan om de BJP een regering te laten vormen “accepteert”. Desalniettemin zal de Congrespartij “proberen de regering naar huis te sturen” als de verplichte vertrouwensmotie aan het eind van deze maand in het parlement aan de orde komt, aldus Gadgil.

    • Rob Schoof