Griekse drachme treedt toe tot het EMS en devalueert

BRUSSEL, 16 MAART. De Griekse drachme wordt vandaag opgenomen in het Europees Monetair Stelsel, het wisselkoersmechanisme van de Europese Unie. De koers van de drachme tegenover de ecu is vastgelegd op 357. Dat betekent een devaluatie van 14 procent. Tegelijkertijd wordt het Ierse pond met 3 procent opgewaardeerd.

Die besluiten nam afgelopen weekeinde het Monetair Comité, dat bestaat uit vertegenwoordigers van regeringen en centrale banken van de EU-lidstaten en deskundigen van de Europese Commissie. Griekenland had gevraagd om deelname aan het EMS, omdat het in 2001 wil toetreden tot de Economische en Monetaire Unie (EMU). Een stabiele wisselkoers gedurende ten minste twee jaar behoort tot de voorwaarden voor toetreding. Griekenland is het enige EU-land dat aan nog geen enkel EMU-criterium voldoet.

Volgens een verklaring van het Monetair Comité, dat zaterdag in Brussel enkele uren vergaderde, weerspiegelt de toetreding van de drachme tot het EMS “zowel de aanzienlijke economische vooruitgang die Griekenland de laatste jaren heeft geboekt als de harde toezegging van de Griekse autoriteiten om door te gaan”. Athene heeft toegezegd verder te bezuinigen op de overheidsuitgaven en staatsbedrijven te privatiseren, onder andere de luchtvaartmaatschappij Olympic Airways.

Premier Simitis presenteerde de toetreding tot het EMS dit weekeinde als een succes. Maar bij de Griekse bevolking is het loslaten van de 'harde drachme' hard aangekomen.

Het Monetair Comité besloot zaterdag tevens de koers van het Ierse pond, dat al enige tijd boven zijn spilkoers staat, op te waarderen tot 0,796 ten opzichte van de ecu. Met deze herschikking lijkt de laatste horde genomen voor het vastleggen van de wisselkoersen tijdens het weekeinde van 2 mei. De Europese regeringsleiders besluiten dan welke landen deelnemen aan de euro. De huidige spilkoersen in het EMS zullen vrijwel zeker de basis zijn voor de wisselkoersen die blijven gelden als op 1 januari 1999 de euro van start gaat.