Duitse vrouwen oppermachtig bij WK allround

Waren het bij de mannen vooral de Nederlandse schaatsers die de prijzen verdeelden, bij de vrouwen stonden drie Duitsen op het ereschavot: Gunda Niemann, Claudia Pechstein en Anni Friesinger. Tonny de Jong was de beste niet-Duitse op de vierde plek in het eindklassement.

Die positie dankte ze vooral aan haar sterke vijf kilometer, die ze reed in 7.06,34. Indrukwekkender was zaterdag de drie kilometer van Gunda Niemann. Na de enigszins teleurstellende sprint van vrijdag nam ze revanche met een wereldrecord: 4.05,08. Bij de afsluitende vijf kilometer bleef de voorsprong van Niemann, die ook de 1.500 meter won, op haar rivale Pechstein desondanks beperkt tot 1,2 seconden. Vandaar dat ze zoals wel vaker stijf stond van stress bij de afsluitende rit en zelfs in de verkeerde baan wilde starten. Annamarie Thomas eindigde als zevende, Barbara de Loor als tiende. Trainster Sijtje van der Lende: “Als we de kloof met Duitsland willen verkleinen, moeten we harder trainen. Ik heb nog hoop want Tonny de Jong en Barbara de Loor zijn pas 23 jaar.”

    • Erik Oudshoorn