Doelsaldo redt Hilversum

ROTTERDAM, 16 MAART. Spanning kan de hockeycompetitie dit seizoen niet worden ontzegd. Op de laatste speeldag bij de vrouwen wist nieuwkomer Hilversum aan degradatie te ontkomen door op eigen veld met 4-0 te winnen van MOP. HDM kwam niet verder dan 0-0 tegen Hurley en zakte daardoor van de tiende naar de fatale elfde plaats. Op basis van het doelsaldo (-31 tegen -33) kwam de Haagse ploeg onder Hilversum te staan.

Bloemendaal vergezelt HDM naar de overgangsklasse. In Utrecht verloor de ploeg van interim-coach Hogestijn met 6-1 van Kampong. Ook in de top van het klassement werd van plaats gewisseld. Titelverdediger HGC verloor op eigen terrein met 4-0 van koploper Amsterdam, onder meer door drie rake strafcorners van verdedigster Grijpma. Den Bosch was met 4-2 te sterk voor Rotterdam en klom langs HGC naar de tweede plaats.

De nederlaag van HGC heeft gevolgen voor de indeling van de halve finales van de play-offs die zaterdag beginnen. Den Bosch treft HGC in de best-of-three-serie en speelt het tweede en mogelijk derde duel voor eigen publiek. Amsterdam stuit zaterdag in Utrecht op Kampong. Een dag later staan beide ploegen tegenover elkaar in het Wagener-stadion, mogelijk gevolgd door een derde duel op woensdag in opnieuw Amstelveen.

Ook in de mannencompetitie waren een aantal opmerkelijke verschuivingen. Den Bosch nam de koppositie over van HGC door in een rechtstreeks duel met 3-2 te winnen van de ploeg uit Wassenaar. Brouwer en Dijkshoorn scoorden in de laatste vijf minuten voor de Brabanders, die zondag de eerste plaats op de ranglijst verdedigen in het duel tegen Hurley. HGC stuit zondag in de laatste speelronde op stadgenoot HDM, de nummer vier die één punt nodig heeft voor een plaats in de play-offs. Voor HDM scoorde De Snaijer gisteren tegen Tilburg vier keer, waarvan drie in vijf minuten. Hij is nu topscorer Geeris (Den Bosch) tot op één doelpunt genaderd.

In de onderste regionen deed Pinoké de laatste plaats over aan Tilburg, dat gisteren officieel degradeerde. Op de voorlaatste speeldag van de reguliere competitie won de club uit Amsterdam met 3-2 van Kampong. Zondag maken Pinoké en SCHC in een onderling duel uit wie van beide de tweede degradant wordt. Pinoké moet met minimaal twee doelpunten verschil winnen om volgend seizoen weer uit te komen in de hoofdklasse.