Crisis in Koeweit over verboden boeken

KOEWEIT, 16 MAART. Het hele Koeweitse kabinet is gisteren opgestapt onder druk van een aangekondigde motie van wantrouwen tegen de minister van Informatie, sjeik Saud Nasser al-Sabah. Dit lid van de regerende Al-Sabah-familie is middelpunt van een crisis rondom de aanwezigheid van verboden boeken op een tentoonstelling.

Moslim-fundamentalistische parlementariërs hadden sjeik Saud ervan beschuldigd in november toestemming te hebben gegeven voor het tentoonstellen van boeken die “de goddelijkheid beschadigen en onderwerpen in strijd met de moraal bevatten”, en feitelijk verboden waren.

Onder de gewraakte boeken waren werken van de Syriër Ali Ahmad Said (Adonis), een van de grootste Arabische dichters van deze tijd. Volgens een Koeweitse schrijver, die niet genoemd wilde worden, betrof het “zeer filosofische en in de discussie zeer acceptabele” werken. “Maar we worden in Koeweit teruggedreven naar een oude en anachronistische manier van leven door een zeer sterke fundamentalistische beweging.”

Het parlement vormde eind december een commissie van onderzoek, waarvoor sjeik Saud sprak van een “onbedoelde collectieve dwaling”, en beterschap beloofde. Eerder deze maand stemde een parlementscommissie echter in met het indienen van een motie van wantrouwen, die morgen in stemming zou worden gebracht. Volgens een van de indieners betekent het aftreden van het kabinet dat het zich realiseerde dat de minister het niet zou redden.

Politieke waarnemers verwachten dat de Koeweitse premier (en kroonprins), sjeik Saad al-Abdullah al-Sabah, in de komende dagen een nieuw kabinet formeert waarin sjeik Saud op een andere post terugkeert. De kroonprins heeft in deze affaire geen geheim gemaakt van zijn ongeduld met de fundamentalisten. (Reuters, AFP)