Branden teisteren Amazone-gebied

BRASILIA, BO VISTA, 16 MAART. Bosbranden in de Braziliaanse deelstaat Roraima hebben ongeveer 57.000 vierkante kilometer Amazone-regenwoud en savanne verwoest en aan 20.000 stuks vee het leven gekost.

Het vuur, dat wordt aangewakkerd door de harde wind, bedreigt 15 dorpen in het reservaat van de Yanomami-indianen. De naar schatting 3.000 Yanomani's vormen de grootste stam ter wereld die nog in het stenen tijdperk leeft. Sinds ze in de jaren twintig door missionarissen werden 'ontdekt', wordt hun gebied bedreigd door boeren en goudzoekers. Het aantal Yanomami's is in de afgelopen twintig jaar sterk teruggelopen. In de jaren '70 en '80 had in dit gebied één van de grootste gold rushes plaats uit de geschiedenis van Zuid-Amerika. Gevreesd wordt dat het door de brand opengelegde gebied ook ten prooi zal vallen aan land- en goudhonger.

Voor het eerst sinds het uitroepen van de noodtoestand op 22 januari, heeft een gezant van de federale regering het gebied bezocht. De gouverneur van de deelstaat Roraima, Nuedo Campos, is al drie keer in de hoofdstad Brasilia geweest om financiële steun te vragen voor de bestrijding van het vuur. De 2,4 miljoen dollar die eerder werden toegezegd zijn nog niet beschikbaar gesteld. Het geld zou worden aangewend om vuurbestrijdingsvliegtuigen te huren in het nabije Venezuela.

De brand in Roraima is veroorzaakt door boeren die de aan het oerwoud grenzende savanne in brand steken om land te ontginnen en vruchtbaar te maken. Door de aanhoudende droogte is het vuur overgeslagen naar het oerwoud, dat normaal te vochtig is om te branden. Het heeft al vijf maanden niet meer geregend in Roraima, waardoor rivieren die gewoonlijk het vuur tegenhouden, droog staan. De droogte wordt in verband gebracht met El Niño.

Bosbranden komen steeds vaker voor in het Amazonegebied, doordat boeren en houthakkers dieper het oerwoud binnendringen. De uitdunning van het oerwoud door houthakkers vergroot de kans op bosbranden. Veel kleine boeren hebben de stukken savanne toegewezen gekregen in het kader van landhervormingsprogramma's. (Reuters, AP)