Beurs-index zet opmars voort na 1100-barrière

AMSTERDAM, 16 MAART. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs zijn vanochtend verder gestegen. Nadat vrijdag de grens van 1100 punten werd doorbroken steeg de toonaangevende AEX-index in het eerste dagdeel van deze week naar 1116 punten, ruim 7 punten hoger dan het slot van vrijdag.

AMSTERDAM Het was vooral een selecte groep fondsen die de stemming op het Damrak bepaalde. De sterkste stijgers waren Heineken, KLM, KPN, Aegon en de andere financiële fondsen. Vooral particuliere beleggers schaarden zich aan de koopzijde. Aan de kant van de institutionele beleggers was minder activiteit. Ook op andere beurzen in Europa stegen de koersen vanochtend. De dollarkoers zakte licht weg naar 2,0528 gulden, maar de beurshandel trok zich daar niet veel van aan.

KLM bleef net als de afgelopen weken prima presteren. Het aandeel van de luchtvaartmaatschappij steeg met twee gulden naar 85,60. Aegon klom met 5,30 gulden naar 254,60.

In vervolg op de winstcijfers die Heineken vorige week publiceerde, steeg dit aandeel verder met 8,20 gulden naar 462,90 gulden. De bierbrouwer maakte vorige week eveneens bekend de aandelen te willen splitsen. De lagere prijs vergroot de verhandelbaarheid en zal, zo verwachten de beleggers, een koersstijging tot gevolg hebben.

Hoogovens daalde vanochtend met 1,80 gulden naar 100,70 gulden. De koers van het staal- en aluminiumconcern is de afgelopen weken sterk gestegen. Beleggers verzilveren nu hun koerswinsten. Ook Wolters Kluwer moest een lichte daling incasseren. Het uitgeversconcern noteerde aan het eind van de ochtend 303,80 gulden, een teruggang van 1,10 gulden.

Op de lokale markt incasseerde Boskalis Westminster een verlies van bijna 3,5 procent. Het aandeel zakte van 37 gulden naar 35,70. Boskalis maakte vrijdag goede jaarcijfers bekend, maar het bedrijf blijkt toch enige hinder te ondervinden van de Aziatische crisis. In Indonesië werden zelfs twee projecten wegens wanbetaling gestopt. De directie van Boskalis maakt zich niet overdreven bezorgd, maar de beleggers blijven voorlopig aan de voorzichtige kant.

ATHENE Op de Griekse effectenbeurs werd op grote schaal gekocht. De beursindex steeg kort na opening van de handel met 7 procent. De beleggers brachten wijzigingen aan in hun aandelenportefeuille, waarbij ze vooral rekening hielden met de verschillende effecten die de koersdaling van de Griekse munt, de drachme, op de diverse bedrijfsectoren heeft.

Die koersdaling is het gevolg van de deelname van de munt in het Europees Monetair Stelsel (EMS) sinds vanochtend.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio ging omlaag. De Nikkei-index van 225 fondsen zakte met 199 punten (1,2 pocent) tot 16.861,14. Winstnemingen en onzekerheid over het Japanse regeringsbeleid waren hier de oorzaken van.